avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare post

cat timp nu mai ai voie sa angajezi pe un post desfiintat?
Cel mai recent răspuns: mopy , utilizator 11:19, 3 Iulie 2013
1. Nicaieri nu exista precizarea expresa ca nu poti face angajari o perioada anume de timp pe posturi desfiintate si reinfiintate mai tarziu (si niciodata nu a fost o asemenea prevedere legala).

2. In Codul muncii exista doar o precizare referitoare numai la concedierile colective:

Art. 74
(1) In termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.

(2) In situatia in care in perioada prevazuta la alin. (1) se reiau aceleasi activitati, angajatorul va transmite salariatilor care au fost concediati de pe posturile a caror activitate este reluata in aceleasi conditii de competenta profesionala o comunicare scrisa, prin care sunt informati asupra reluarii activitatii.

(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.

(4) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.
...

In principiu , legea nu face astfel de precizari . Insa in practica judiciara s-a statuat ca, nu se întemeiază pe o cauză reală şi serioasă, ci este fictivă, desfiinţarea postului urmată la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post (Hotararea nr. 865 din data 2009-06-16 pronuntata de Curtea de Apel Suceava).
daca au angajat pe postul deva si mai sunteti in termenul de 30 de zile contestati decizia de concediere prin desfiintarea postului la Tribunalul de domiciliu
ce intelegem la scurt timp? ideal ar fi dupa cele 45 zile cand nu se mai poate depune contestatie. daca o faci mai devreme de 45 zile si te da omul in judecata se cheama ca pot sa pierd, asa-i? dar daca angajez part time pe perioada determinata un fost angajat care a plecat prin demisie?
In principiu , aveti dreptate.
Eu as face altfel , as angaja o persoana pe un alt post si i-as da atributii si din postul desfiintat.

Se poate angaja part time pe perioada determinata un fost angajat care a plecat prin demisie

Alte discuții în legătură

Urgent!!!angajarea pe un post care s-a desfintat(art 65(1))cod muncii tudorache_anca2000 tudorache_anca2000 S-a concediat un sofer cu art 65 alin 1 Codul Muncii!la 2 zile dupa concediere, conducerea societatii vrea sa angajeze alt sofer!!!!e voie sa faca asa ceva?la ... (vezi toată discuția)
Angajati rechemati la munca Diana_B Diana_B Buna ziua, Ce obligatie are angajatorul fata de angajatii ale caror posturi au fost desfiintate datorita desfiintarii punctului de lucru in situatia in care ... (vezi toată discuția)
Angajare dupa desfiintarea postului mihaela.lupascu mihaela.lupascu La cat timp dupa desfiintarea postului se poate angaja o persoana pe postul respectiv ? (vezi toată discuția)