avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajati rechemati la munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajati rechemati la munca

Buna ziua,

Ce obligatie are angajatorul fata de angajatii ale caror posturi au fost desfiintate datorita desfiintarii punctului de lucru in situatia in care apar ulterior posturi disponibile la alte puncte de lucru? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:20, 28 August 2015
Nu are nicio obligatie daca a fost vorba despre concedieri individuale.

In situatia concedierilor colective,avem :
Art. 74 C.mun.
(1) In termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.

(2) In situatia in care in perioada prevazuta la alin. (1) se reiau aceleasi activitati, angajatorul va transmite salariatilor care au fost concediati de pe posturile a caror activitate este reluata in aceleasi conditii de competenta profesionala o comunicare scrisa, prin care sunt informati asupra reluarii activitatii.
(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
(4)) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.
(5) Prevederile art. 68-73 nu se aplica salariatilor din institutiile publice si autoritatile publice.
(6) Prevederile art. 68-73 nu se aplica in cazul contractelor individuale de munca incheiate pe durata determinata, cu exceptia cazurilor in care aceste concedieri au loc inainte de data expirarii acestor contracte.
Concedierile au fost individuale. Multumesc frumos.
Diana_B a scris:

Concedierile au fost individuale. ....In acest caz, nu exista nicio obligatie a angajatorul respectiv fata de fostii lui salariati.
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii - angajari dupa concedieri ticunascu ticunascu daca au fost facute concedieri colectve la o societate pe mai multe functii, dupa cat timp se pot face angajari pe aceliasi functii? (vezi toată discuția)
Reangajarea unui salariat concediat broscuta21 broscuta21 nul trecut am concediat 2 salariati, pt motive care nu tin de persoana lor (prin restructurare de post). Acum, conducerea ar vrea sa angajeze niste oameni. ... (vezi toată discuția)
Art 72 din cm( vechi- prevedea in cazul concedieriilor colective .... 22.08.2009 22.08.2009 As dori un raspuns cit mai corect la urmatoarea intrebare Cf CM art 72 vechi angajatorul iun cazul concedierilor colective nu purea face noi ... (vezi toată discuția)