avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tabelul cu cotele de intretinere - rubrici separate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tabelul cu cotele de intretinere - rubrici separate pentru fondul de reparatii si rulment ?

Buna ziua. V-as ruga sa ma lamuriti daca tabelul cotelor la intretinere trebuie sa aiba coloane separte pentru fondul de rulment, respectiv de intretinere. De asemeni, daca suma corespunzatoare contributiei pentru fondul de reparatii - in cazul meu, de 1500 Lei ! - trebuie achitat integral pana la o data limita, sau se poate plati lunar? Este corect sa fiu trecuta ca restantiera cu suma respectiva, fara a se indica faptul ca aceasta suma se refera la fondul de reparatii , lasandu-se impresia ca ar fi vorba de restante la intretinere ? In plus, m-au amenintat cu plata de penalitati pentru intreaga suma. Mentionez ca am platit de fiecare data reparetiile, dar nu-mi pot permite sa avansez o suma care sa ramana neatinsa, undeva, acest fond de reparatii sa fie tinut " pentru orice eventualitate" , iar reparatiile - multe - sa fie incasate cu ocazia reparatiilor, ca si cand nu ar exista un astfel de fond?
Cel mai recent răspuns: Lidia2012 , utilizator 13:28, 4 Iulie 2013
Scuzati. Am scris gresit " intretinere", in loc de coloana separata pentru fond REPARATII.
Legea 230/2007 Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Da se poate sa va puna penalizari si la fondul de reparatii si la cel de rulment, depinde cum s-a stabilit achitarea acestuia, dar nu cred ca v-a obligat cineva sa il achitati intr-o singura luna (o singura rata), normal acesta se strange in timp, dar existand un anumit termen, probabil a trecut acel termen si de aceia va ameninta cu penalizarile.
In tabelul de intretinere trebuie sa existe rubrica separata pentru fond rulment si pentru cel de reparatii, DOAR PENTRU FONDUL DE RULMENT TREBUIE TAIATA CHITANTA SEPARATA FATA DE CE MAI ACHITATI (intretinere sau fond reparatii, care pot fi trecute pe aceiasi chitanta dar evidentiate pe chitanta).
se face chitanta separat pentru fiecare fond, nu se amesteca banii, se tine evidenta separat conf legii finantelor
1-
trebuie achitat integral pana la o data limita, sau se poate plati lunar?

Raspunsul poate sa il ofere numai reprezentantii asociatiei de proprietari care au luat decizia formarii /actualizarii fondului
2-Penalizarile se aplica la orice suma cu titlu de restanta-neachitata in termenul stabilit
3-
acest fond de reparatii sa fie tinut " pentru orice eventualitate"

HG nr 1588/2007 Art. 24
(5) Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partilor de constructii/instalatii aflate in proprietate comuna, fond cu perioada de folosire limitata, care va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.
@poparlan, va rugam sa ne indicati actul normativ despre care vorbiti si eventual un extras din acel act normativ unde se spune de chitante separate la fondul de reparatii.
Ne-ar fi de folos.
Daca nu ne dati un raspuns documentat, vom considera raspunsul dv. hazardat.

Alte discuții în legătură

Fond reparatii la bloc Volentir Mircea Volentir Mircea Cand in listele de plata lunare sunt prevazute sume si pentru fondul de reparatii, in chitantele ce se elibereaza proprietarilor trebuie sa se specifice in ... (vezi toată discuția)
Activ-pasiv... si altele yaguaro_1st yaguaro_1st Prietena mea m-a rugat sa o ajut cu actele asociatiei. Cunosc ceva teorie, m-am intersectat cu acest domeniu dar imi dau seama ca am cateva nelamuriri acum, ... (vezi toată discuția)
Penalizari intretinere agabi80 agabi80 Buna seara, Am si eu o intrebare legata de restante si fondul de rulment. Eu am fondul de rulment de 280 ron iar total sume restante la intretinere pe 4 luni ... (vezi toată discuția)