poparlan a scris:
ce intelegeti d-voastra prin Numarul si data documentului de stabilire/încasare/plata..
Numarul documentului poate fi numarul unuia din urmatoarele: factura, chitanta, ordin de plata, foaie de varsamant, proces verbal, dispozitie de plata, dispozitie de incasare... Lista ramane deschisa.
Data documentuluii inseamna data calendaristica ( zi / luna / an) la care s-a intocmit acel document.
Document de stabilire a sumei poate fi: lista de plata, factura, proces verbal...
Document de incasare: chitanta, dispozitie de incasare, ordin de plata, foaie de varsamant...
Document de plata: chitanta, dispozitie de plata, ordin de plata, foaie de varsamant...
Administratorul, casierul, contabilul inregistreaza, dupa caz, aceste documente la plati sau incasari, in registrele de fonduri, in fisele individuale s.a.m.d.
Nu este nici o complicatie si nu se "ingreuneaza putin munca administratorului", cum spuneti dumneavoastra, ci este o necesitate sa se faca aceste inregistrari corect.
Dar, repet, nicaieri in legislatie, nu exista obligatia de a emite chitante separat decat pentru fondul de rulment.
Greutatea nu ar fi neaparat pentru administrator, ci pentru oricine si chiar pentru proprietari. Pe lista de plata sunt adesea cotele ultimei luni, cote restante, penalizari vechi, penalizari noi, fond de reparatii, chirii, alte cheltuieli... Daca ar trebui sa se emita chitante pentru fiecare din acestea, un proprietar ar trebui sa plece de la asociatie luna de luna cu 4-5 chitante. Or, pe langa munca de emitere a acestora, trebuie tinut cont si de pretul chitantelor. Un chitantier contine 50 de foi si costa 7-8 lei. Daca din acesta se emit 50 de chitante catre 50 de proprietari este un cost dar daca se emit 50 de chitante catre 10 proprietari, costul este de 5 ori mai mare.