avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tabelul cu cotele de intretinere - rubrici separate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tabelul cu cotele de intretinere - rubrici separate pentru fondul de reparatii si rulment ?

Buna ziua. V-as ruga sa ma lamuriti daca tabelul cotelor la intretinere trebuie sa aiba coloane separte pentru fondul de rulment, respectiv de intretinere. De asemeni, daca suma corespunzatoare contributiei pentru fondul de reparatii - in cazul meu, de 1500 Lei ! - trebuie achitat integral pana la o data limita, sau se poate plati lunar? Este corect sa fiu trecuta ca restantiera cu suma respectiva, fara a se indica faptul ca aceasta suma se refera la fondul de reparatii , lasandu-se impresia ca ar fi vorba de restante la intretinere ? In plus, m-au amenintat cu plata de penalitati pentru intreaga suma. Mentionez ca am platit de fiecare data reparetiile, dar nu-mi pot permite sa avansez o suma care sa ramana neatinsa, undeva, acest fond de reparatii sa fie tinut " pentru orice eventualitate" , iar reparatiile - multe - sa fie incasate cu ocazia reparatiilor, ca si cand nu ar exista un astfel de fond?
Cel mai recent răspuns: Lidia2012 , utilizator 13:28, 4 Iulie 2013
Daca pe o chitanta in valoare de 1000 lei incasez: 500 intretinere restanta, 100 penalizari, 300 intretinere luna curenta si 100 fond reparatii, oare cat de greu este sa trec fiecare suma incasata in registru care trebuie, iar intretinerea restanta sa o scad din restante si intretinerea curenta din intretinerea lunii curente.
Cred ca si un copil de clasa a IV-a poate sa faca acest lucru, daca trec in Registru Fond de Reparatii ca am incasat cu chitanta YYY/ data ZZZ suma de LLL pentru fond reparatii si in Registru Fond Penalizari trec ca am incasat tot cu chitanta YYY/ data ZZZ suma de LLL reprezentand penalizari, ce este asa de gresit??
Nu este vorba ca "ingreuneaza putin munca administratorului", este vorba ca nu este necesar, legea nu o cere (decat pentru Fond de Rulment), chitantierele nu sunt gratuite si nu vad logica sa fie atatea chitante atata timp cat pe chitanta exista rubrica "Reprezentand" in care scrii ce reprezinta suma incasata.
Problema este ca pe chitanta, la rubrica "reprezentand" scrie pur si simplu "intretinere luna martie"....Macar daca pe verso s-ar detalia ce reprezinta suma achitata...Dar, sa platesc 915 lei (9 milioane vechi...) pentru intretinere, in conditiile in care eu imi platesc separat atat caldura, cat si apa calda si rece, avand C.T. proprie si apometre... chiar nu ma simt confortabil.Cu atat mai mult cu cat....reparatiile nu se vad: scara nu este zugravita de cand a fost conbstruit imobilul...etc.etc. Si, o clarificare: suma de 915 RON nu include nici sume restante,nici penalizari, nici contributia la fondul de reparatii sau cel de rulment. Stricto senso "INTRETINERE LUNA MARTIE" ....Si atunci, nu am dreptul sa stiu cat este intretinerea lunii curente si cat reprezinta achitarea unor reparatii efectuate? Ba chiar sa stiu ce reparatii s-au efectuat ? Pentru ca se tot invoca (oral) aceleasi reparatii la....conducte. Un pic asa, cam... ca miliardele cheltuite pentru autostrazile pe care nu le vedem.. Multumesc pentru raspunsuri si, daca am retinut corect, pe tabel (nu ma refer la chitanta), ar trebui sa fie o coloana separata cu situatia contributiei fiecaruia la fondul de reparatii, unde s-ar putea vedea clar cine a achitat deja suma ce-i revine si cine este inca restant... Multumesc pentru raspunsuri.
E o suma imensa, chiar si daca ar fi reparatii.
poparlan a scris:
ce intelegeti d-voastra prin Numarul si data documentului de stabilire/încasare/plata..

Numarul documentului poate fi numarul unuia din urmatoarele: factura, chitanta, ordin de plata, foaie de varsamant, proces verbal, dispozitie de plata, dispozitie de incasare... Lista ramane deschisa.
Data documentuluii inseamna data calendaristica ( zi / luna / an) la care s-a intocmit acel document.
Document de stabilire a sumei poate fi: lista de plata, factura, proces verbal...
Document de incasare: chitanta, dispozitie de incasare, ordin de plata, foaie de varsamant...
Document de plata: chitanta, dispozitie de plata, ordin de plata, foaie de varsamant...

Administratorul, casierul, contabilul inregistreaza, dupa caz, aceste documente la plati sau incasari, in registrele de fonduri, in fisele individuale s.a.m.d.
Nu este nici o complicatie si nu se "ingreuneaza putin munca administratorului", cum spuneti dumneavoastra, ci este o necesitate sa se faca aceste inregistrari corect.
Dar, repet, nicaieri in legislatie, nu exista obligatia de a emite chitante separat decat pentru fondul de rulment.
Greutatea nu ar fi neaparat pentru administrator, ci pentru oricine si chiar pentru proprietari. Pe lista de plata sunt adesea cotele ultimei luni, cote restante, penalizari vechi, penalizari noi, fond de reparatii, chirii, alte cheltuieli... Daca ar trebui sa se emita chitante pentru fiecare din acestea, un proprietar ar trebui sa plece de la asociatie luna de luna cu 4-5 chitante. Or, pe langa munca de emitere a acestora, trebuie tinut cont si de pretul chitantelor. Un chitantier contine 50 de foi si costa 7-8 lei. Daca din acesta se emit 50 de chitante catre 50 de proprietari este un cost dar daca se emit 50 de chitante catre 10 proprietari, costul este de 5 ori mai mare.
Da, Doamna Elga.... Iar urmatoarea luna, aprilie, sunt trecuta la INTRETINERE cu 800 RON..Din pacate, am nimerit intr'un condominiu....special. Cu numai 4 etaje, se cunosc "vechii" chiriasi, devenitri intre timp proprietari (prin Legea 112, nu ca mine..) si orice incercare de schimbare a comitetului, presedinte etc. esueaza , deoarece "garsonierele" ori nu sunt ocupate, ori sunt ocupate de niste batrani, ori...sporadic de ...chiriasi eventuali ?....nu stiu..Iar, proprietarul venit mai nou in imobil (ca proprietar, fara sa locuiasca), ce parea foarte indignat de nereguli, a cazut "la pace si invoiala" cu "vechii" ....E adevarat ca si au obtinut tot ce au vrut..Asa ca, intre dezinteres si conveniente, sunt cam singura...Am solicitat sa se treaca pe fiecare usa de apartament macar numarul (nu numele, Doamne fereste !....) pentru a verifica daca acea garsoniera este sau nu locuita si mi s-a refuzat, ca si cand solicitam niste secrete de siguranta nationala !...Aceasta deoarece eu tot vad intrand cu cheie in imobil tot felul de persoane necunoscute, dar...pe tabel aceste garsoniere figureaza cu 0 persoane. Nu mai de parte, ieri, s-a tinut o sedinta fara a fi prezenti nici macar jumatate din totalul proprietarilor. Suntem 17 si au participat numai numai 6...Aceeasi...importanti in condominiu. Cand am ridicat problema quorumului, doi din comitet mi-au spus ca au Delegatie de la doi proprietari: unul din SUA si altul din Timisoara....Deci, ei s-au intalnit, ei au hotarat...Nu mai spun ca anuntul de convocare a sedintei era pe ton ultimtiv "PREZENTA OBLIGATORIE" , fara a se indica oredinea de zi... Probabil ca si aceasta era tot secreta...Si..un ultim comentariu. In 27 martie m-am adresat in scris Presedintelui Asociatiei, pentru a contesta niste plati si a cere niste lamuriri. Nici pana azi nu am primit raspuns - in scris, cum am solicitat expres - , iar ieri mi s-a replicat ca nu au nicio obligatie sa-mi raspunda...Voi incerca sa nu va mai deranjez cu alte aspecte, va multumesc si ...probabil ca singura solutie va fi sa-mi iau lumea in cap, renuntand la o locuinta care altfel mi-e draga, pentru care am investit si multi bani si mult suflet pentru a o achizitiona si renova. Va multumesc din nou pentru raspunsuri, Doamne ajuta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond reparatii la bloc Volentir Mircea Volentir Mircea Cand in listele de plata lunare sunt prevazute sume si pentru fondul de reparatii, in chitantele ce se elibereaza proprietarilor trebuie sa se specifice in ... (vezi toată discuția)
Activ-pasiv... si altele yaguaro_1st yaguaro_1st Prietena mea m-a rugat sa o ajut cu actele asociatiei. Cunosc ceva teorie, m-am intersectat cu acest domeniu dar imi dau seama ca am cateva nelamuriri acum, ... (vezi toată discuția)
Penalizari intretinere agabi80 agabi80 Buna seara, Am si eu o intrebare legata de restante si fondul de rulment. Eu am fondul de rulment de 280 ron iar total sume restante la intretinere pe 4 luni ... (vezi toată discuția)