avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tabelul cu cotele de intretinere - rubrici separate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tabelul cu cotele de intretinere - rubrici separate pentru fondul de reparatii si rulment ?

Buna ziua. V-as ruga sa ma lamuriti daca tabelul cotelor la intretinere trebuie sa aiba coloane separte pentru fondul de rulment, respectiv de intretinere. De asemeni, daca suma corespunzatoare contributiei pentru fondul de reparatii - in cazul meu, de 1500 Lei ! - trebuie achitat integral pana la o data limita, sau se poate plati lunar? Este corect sa fiu trecuta ca restantiera cu suma respectiva, fara a se indica faptul ca aceasta suma se refera la fondul de reparatii , lasandu-se impresia ca ar fi vorba de restante la intretinere ? In plus, m-au amenintat cu plata de penalitati pentru intreaga suma. Mentionez ca am platit de fiecare data reparetiile, dar nu-mi pot permite sa avansez o suma care sa ramana neatinsa, undeva, acest fond de reparatii sa fie tinut " pentru orice eventualitate" , iar reparatiile - multe - sa fie incasate cu ocazia reparatiilor, ca si cand nu ar exista un astfel de fond?
Cel mai recent răspuns: Lidia2012 , utilizator 13:28, 4 Iulie 2013
Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind asociatiile de proprietari

Art. 22. - (7) Administratorul care indeplineste si functia de contabil in partida simpla are obligatia sa intocmeasca si sa completeze registrul jurnal, registrul inventar, registrul pentru evidenta fondului de reparatii, registrul pentru evidenta fondului de rulment, registrul pentru evidenta sumelor speciale, registrul pentru evidenta fondului de penalizari, precum si alte formulare specifice activitatii de contabilitate, prevazute prin ordin al ministrului economiei si finantelor

Ministerul Finanţelor Publice
Normă metodologică din 28/12/2001
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 20 din 15/01/2002

privind organizarea şi conducerea contabilităţii în partidă simplă de către persoanele juridice fără scop lucrativ

REGISTRU PENTRU EVIDENŢA FONDULUI DE RULMENT ªI A ALTOR FONDURI
[pentru asociaţiile de proprietari (cod 14-6-25)]
la col 1 se cere : Numarul si data documentului de stabilire/încasare/plata

acest lucru scapa neobservat cu toate ca ;legea 230 face trimitere la min. finante
se face chitanta separat pentru fiecare fond, nu se amesteca banii, se tine evidenta separat conf legii finantelor

Se face chitanta separat pentru fiecare fond - Gresit, se face chitanta separat DOAR pentru
fondul de rulment.
Nu se amesteca banii - Gresit, banii se amesteca pentru ca este un singur "buzunar" numit asociatie, nu se fac 3-4 registre de casa sau 3-4 conturi pentru fiecare fond.
Se tine evidenta separat - Corect, exista evidenta separata un registru pentru Fond Rulment, unu pentru Fond Reparatii, unu pentru Fond Chirii, unu pentru Fond din Penalizari, si alte fonduri daca mai exista.
Una este sa se tina evidenta separata si alta sa se taie chitanta pentru fiecare fond in parte, atunci sa se taie restantierilor cand platesc pentru 10 luni 10 chitante (pentru fiecare luna separat) si 10 chitante pentru fiecare luna de penalizare.
Multumesc pentru raspunsuri, dar nu sunt inca foarte lamurita. Eu am inbtrebat daca pe tabelul afisat, cu cotele de intretinere, trebuie sa fie prevazuta o coloana pentru fondul de reparatii, eventual, chiar si situatia fondului de rulment. Noi avem deja un fond de rulment, dar s-a decis sa se intocmeasca si un fond de reparatii. Corect. Numai ca....acest fond de reparatii este in practica, un fel de...al doilea fond de rulment, in conditiiile in care orice reparatie efectuata - schimbat coloane de apa, centrala termica, coloane de apa, hidrofor, reparat lift, schimbat o usa la subsol.....etc. etc. - se plateste PUNCTUAL cu ocazia efectuarii reparatiei, iar fondul de reparatii se aloca intretinerii curente (plati facturi...), daca exista restantieri. In ceea ce ma priveste, nu pot fi de acord - nici nu-mi pot permite - sa contribui la un al doilea "fond de rulment" (deja la ADEVARATUL fond de rulment contribui cu 550 lei), , desi eu imi platesc SINGURA, SEPARAT, atat apa cat si gazele, avand C.T. proprie si apometre, deci sa platesc EU in avans gazele si apa consumate de vecinii mei. Daca nu-si platesc cotele si furnizorii pun penalitati, aceste penalitati ar trebui sa-i priveasca numai pe dumnealor, cred, nu si pe mine, care-mi platesc consumul de gaze si de apa separat...Iarasi nu pot intelege cum sa platesc 915 lei INTRETINERE pe martie, 800 lei INTRETINERE pe aprilie...etc., fara sa se specifice ca parte sunt pentru reparatii...Eventual, specificandu-se CE reparatii au fost efectuate. De aceea , cred, ca ar trebui sa existe si o coloana separata pentru fondul de repartii si sa fie si taita chitanta , SEPARAT, pentru banii avansari pentru ...reparatii. Numai asa as putea sti, in teorie, (sau as putea cere explicatii) unde si pe ce s-au dus banii avansati de mine pentru reparatii. Sper ca m-am facut inteleasa...
Pe lista de plata este normal sa fie coloane separate pentru fondul de reparatii si pentru fondul de rulment.
Uneori este necesar si coloana separata pentru reparatii curente sau pentru restante reparatii. Alteori nu sunt necesare toate aceste coloane si anume in situatia cand nu sunt proprietari care sa nu fi achitat aceste foduri sau aceste cheltuieli.
Nu este necesar sa se elibereze chitante separat decat pentru fondul de rulment, asa cum prevede legislatia. Celelalte sume achitate pentru intretinere, reparatii, fond reparatii, chirii, fonduri speciale, penalizari, sponsorizari... pot fi trecute pe aceeasi chitanta.
Asa prevede legislatia asociatiilor de proprietari.

@poparlan spunea mai sus:
Ministerul Finanţelor Publice
Normă metodologică din 28/12/2001
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 20 din 15/01/2002

privind organizarea şi conducerea contabilităţii în partidă simplă de către persoanele juridice fără scop lucrativ

REGISTRU PENTRU EVIDENŢA FONDULUI DE RULMENT ªI A ALTOR FONDURI
[pentru asociaţiile de proprietari (cod 14-6-25)]
la col 1 se cere : Numarul si data documentului de stabilire/încasare/plata

acest lucru scapa neobservat cu toate ca ;legea 230 face trimitere la min. finante

Pai la coloana 1 sigur ca se scrie ceea ce se spune in aceasta norma: lista de plata/chitanta. Dar acest ordin pe care-l invocati nu spune ceea ce sustineti
se face chitanta separat pentru fiecare fond, nu se amesteca banii, se tine evidenta separat conf legii finantelor

Nu se face chitanta separat decat pentru fondul de rulment. Banii "se amesteca" in sertar, in casierie, in sodul casei, in soldul contului de la banca s.a.m.d. Banii, indiferent din ce sursa provin, intra in trezoreria asociatie si aici in orice moment se poate constata si verifica existenta banilor ca suma, cuantu, sold si nu evidenta lor pe surse si destinatii.
Aceasta evidenta pe surse si destinatii se tine in "registre", acele registre din care ulul l-ati amintit in postarea dumneavoastra.
Asa ca nu amestecati evidenta surselor si destinatia banilor cu soldul, cu trezoreria, cu bugetu (punga) asociatiei.
ce intelegeti d-voastra prin Numarul si data documentului de stabilire/încasare/plata daca nu dovada ca a fost facuta o plata din care sa rezulte data si destinatia banilor platiti in conformitate cu prevederile legii 230 care repet face trimitere la legea min. finante, altminteri daca nu se tine cont de aceasta se face varza in bani si nu mai poate fi urmarit de catre orice locatar soldul
este adevarat ca aceasta prevedere ingreuneaza putin munca administratorului trebui8nd ca acesta sa taie mai multe chitante, dar acest lucru il impiedica sa poata face cheltuieli in afara destinatiei acestor fonduri

Alte discuții în legătură

Fond reparatii la bloc Volentir Mircea Volentir Mircea Cand in listele de plata lunare sunt prevazute sume si pentru fondul de reparatii, in chitantele ce se elibereaza proprietarilor trebuie sa se specifice in ... (vezi toată discuția)
Activ-pasiv... si altele yaguaro_1st yaguaro_1st Prietena mea m-a rugat sa o ajut cu actele asociatiei. Cunosc ceva teorie, m-am intersectat cu acest domeniu dar imi dau seama ca am cateva nelamuriri acum, ... (vezi toată discuția)
Penalizari intretinere agabi80 agabi80 Buna seara, Am si eu o intrebare legata de restante si fondul de rulment. Eu am fondul de rulment de 280 ron iar total sume restante la intretinere pe 4 luni ... (vezi toată discuția)