avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Articol desfacere contract
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Articol desfacere contract

Un salariat se afla in perioada de preaviz,concediere colectiva.Se imbolnaveste si este in concediu medical cu propunere de pensionare incapacitate de munca .Cu ce articol ii va inceta contractul de munca ? Mentionez ca perioada de preaviz s-a suspendat .:(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:31, 17 Iulie 2013
poate nu am fost suficient de explicita:persoana mai are de efectuat din preavizul acordat :12 zile ....va fi pontata 12 zile fara a veni la munca ( fiind bolnava nu poate munci ) si apoi i se va incheia contractul ?
Mai este in concediu medical ?
Daca i-a expirat CM si implicit suspendarea CIM si a preavizului, va relua activitatea in cele 12 zile ramase din preaviz. Daca nu poate presta activitate din pricina bolii va fi pontat absent nemotivat, pana la comunicarea deciziei de pensionare, si bineinteles ca nu va fi platit.
Daca decizia asupra capacitatii de munca este de gr II, atunci cred ca va putea fi concediat si in baza art 61 lit c CM, daca se doreste concedierea inainte de primirea deciziei de pensionare.

De altfel CJPAS solicita incetarea CIM de la data expirarii conced medic, pentru a putea face plata pensiei de la acea data.
Conf art 104 Lg 263/2010 in sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată.
(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data înregistrării cererii. (3) În funcţie de elementele specifice fiecărei categorii de pensie, pensiile se acordă şi de la o altă dată, după cum urmează:
a) de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, de la data încetării calităţii de asigurat, cu excepţia asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2), dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, în situaţia pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, are calitatea de asigurat;
Insa conform Codului Muncii art 56 alin 1 lit c CM contractul individual de muncă existent încetează de drept la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate. Aceasta nu inseamna ca nu poate inceta mai repede.
Buna ziua,revin cu datele exacte :
- persoana are concediu medical pana in 31 iulie
- are decizie medicala eliberata in 16.07.2013 (data ivirii invaliditatii12.07.2013) capacitate de munca C (cu drept munca)

cum procedez in continuare ?

I se intocmeste dosarul cu propunerea de pensionare data de 01.08.2013 sau cu data de 22.08.2013 (21.08.2013 fiind a 20 zi din perioada de preaviz ramas )?


Daca are concediu medical pana in 31.07, atunci cu data de 01.08 va solicita pensie de invaliditate. Se va intocmi un act aditional de reducere a duratei timpului de lucru la 4h/zi.
Conf art 104 alin 2 Lg 263/2010 pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data înregistrării cererii.
Conf art 104 alin 2 lit a Lg 263/2010 in funcţie de elementele specifice fiecărei categorii de pensie, pensiile de invaliditate se acordă şi de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, de la data încetării calităţii de asigurat, cu excepţia asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2), dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, în situaţia pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, are calitatea de asigurat.

Alte discuții în legătură

Data de la care se plateste pensia pentru invaliditate mihaela_1968 mihaela_1968 Un salariat a primit decizia de la comisia de expertiza prin care a fost incadrat in gradul II de handicap, avand concediu medical pana pe 18.02.2014. Deoarece ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate loredana7703 loredana7703 Buna ziua, Am si eu o problema, un salariat care se afla in concediu medical pana in 27.05.2015, iar in 18.05.2015 i-a venit decizia de pensionare Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Cum înceteazã acest contract de muncã? robertsega32 robertsega32 Buna ziua. un angajat a obţinut decizie medicală asupra capacităţii de muncă (invaliditate) în octombrie 2013). La începutul lui decembrie 2013 i s-a ... (vezi toată discuția)