avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cuantum indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cuantum indemnizatie somaj

Intreb si eu...in conditiile in care sunt salariat de peste 20 ani, iar media salariilor mele pe ultimele 12 luni este aproximativ 4.000 lei, cam cat ajunge indemnizatia de somaj pe care o voi primi daca sunt data afara? Cam la sapte sute si ceva?! Asa am inteles eu calculul...si nu mi se pare corect atata timp cat eu am cotizat foarte mult pe parcursul acestor ani!!! Poate am gresit eu calculul. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns deoarece sunt pusa in situatia sa depun dosar de somaj in curand. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:55, 14 Februarie 2014
Indemnizatia de somaj se calculeaza conform legii 76/2002 actualizata:

1 Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. 1, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c )12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
2 Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. 1 este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b )suma prevazuta la lit. a la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
3 Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. 2 lit. b, sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d)10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
In ceea ce a priveste cuantumul indemnziatiei dv va fi
75% din val. indictorului social de referinta (75% din 5oo lei) ,la care se va adauga 10% dinmedia salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare.
@ 001miha

In speta, cuantumul va fi :

75% x 500 + 10% x 4000 = 375 + 400 = 775 lei
Am incetat recent CIM si intentionez sa neneficiez de ajutor de somaj, insa:

- Am lucrat 14 luni la societatea X (anul 2013 si luna Ian 2014 inclusiv),
- incetarea CIM este cu demisie, la finalul luinii Ian. 2014
Intentionez sa ma angajez timp de mai putin de 1 luna la societatea Y, pe perioada determinata - in scopul de a beneficia ulterior de somaj.
Intrebarile mele sunt:
- pot face angajarea pe per. determinata pe o durata mai mica de o luna (2 sau 3 saptamani), atata timp cat cumulat sunt12 luni lucrate in ultimii 2 ani?
- pot face angajarea doar cu 4 ore/zi?
- Se vor lua in calcul 12 luni calendaristice sau 12 luni lucrate? Pentru ca luna Feb va fi nelucrata, va influenta calculul indemnizatiei?
- daca pe per. in care as fi in somaj, m-as angaja pe durata determinata, voi putea relua ulterior somajul, nu-i asa? Atata timp cand nu e pe per. nedeterminata CIM ar fi o solutie.
Multumesc.

Raspunsul este afirmativ la toate intrebarile dvs., cu o singura completare: din cele 12 luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj in adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26) se vor trece 12 luni de stagiu de cotizare echivalente cu program normal de lucru de 8 ore pe zi.
Multumesc!
Asadar, angajarea cu 4h/zi timp de 2 sapt nu va fi luata in calcul pentru acordarea indemnizatiei, ci doar cea cu 8h/zi?
Insa nu am gasit specificat asta in Anexa 26 (ca ''se va mentiona doar stagiul aferent unei norme intregi de 8h/zi'). Poate este implicit, asa se procedeaza?

Alte discuții în legătură

Valoare indemnizatie somaj criscris1111 criscris1111 lucrez la o firma , am un contract de 2h/zi -215lei/luna , pana la 1 ianuarie 2014 am avut 1/h zi-100lei/luna, cat va fi indemnizatia de somaj in cazul ... (vezi toată discuția)
Somaj steaua59 steaua59 prima intrebare:persoana cu peste 30 de ani in cimpul muncii si salariu 1850 brut pe luna cit va avea somaj? si a doua interbare:cum poate intra in somaj daca ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj contract partial munca 12 ani si 8 luni norma intreaga ykyb27 ykyb27 Buna seara, am lucrat 8 luni cu norma intreaga, 8 ore/zi, iar restul de 16 luni cu norma partiala de 2 ore/zi, am o vechime neintrerupta de 12 ani. Pot ... (vezi toată discuția)