avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

prima intrebare:persoana cu peste 30 de ani in cimpul muncii si salariu 1850 brut pe luna cit va avea somaj? si a doua interbare:cum poate intra in somaj daca isi da demisia : am inteles ca se poate angaja pentru o luna chiar si cu 4 ore iar dupa aceea poate merge la somaj.V a rog sa-mi explicati dv. mai clar pasii legali pe care trebuie sa-i urmeze acea persona ptr. a putea obtine somajul prin faptul ca de la primul loc de munca nu-i da somaj si trebuie sa-si dea demisia. Are lucrate12 luni in ultimii 2 ani dar a avut si concedii medicale cumulate in cei 2 ani cam120 de zile
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:53, 11 Ianuarie 2014
1. Legea nr.76/2002 prevede :
Art. 39
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordata lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

In speta, pentru un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani veti primi o indemnizatie de somaj pentru o perioada de 12 luni si in cuantum de: 75% x 500 + 10% x media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare

2. Încetarea contractului individual de muncă prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj, având în vedere că demisia salariatului este un motiv imputabil lui de încetare a contractului individual de muncă.

3. Daca v-ati dat demisia , atunci va puteti incadra pe durata determinata cu contract individual de munca, astfel incat la expirarea duratei pentru care a fost incheiat sa puteti intra in somaj.
Atentie ca durata partiala a timpului de munca afecteaza stagiu de cotizare. De exemplu, 2 luni lucrate cu timp partial de munca de 4 ore sunt echivalente cu o luna de zile lucrata cu norma intreaga.
1. Daca demisioneaza de la actualul loc de munca se poate angaja in alta parte cu contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata (chiar si cu timp partial), indiferent pe ce perioada.

2. - La incetarea CIM la expirarea termenului pentru care a fost incheiat poate beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj are 12 luni stagiu de cotizare la somaj (lucrate cu 8 ore pe zi).
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.
steaua59 a scris:

prima intrebare:persoana cu peste 30 de ani in cimpul muncii si salariu 1850 brut pe luna cit va avea somaj? ....


In speta, pentru un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani veti primi o indemnizatie de somaj pentru o perioada de 12 luni si in cuantum de: 75% x 500 + 10% x media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare
as dorii sa stiu daca concediil medicale dimuneaza perioada de cotizare mai concret daca iti face stagiu mai putin de cotizare
1. Perioadele de concediu medical nu sunt stagiu de cotizare la somaj (cu exceptia primelor 5 zile platite de angajator).

2. In cele 12 luni care se trec pe adeverinta de somaj (Anexa 26) se aleg numai perioade de cotizare la somaj (fara concedii medicale).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie concediere, somaj THEODORA30 THEODORA30 Buna ziua,vreau a stiu daca am fost data afara cu art.56 alin1literai pot beneficia de somaj,in conditiile in care contractul meu a fost part time. Multumesc (vezi toată discuția)
Calculul stagiului de cotizare pentru indemnizatia de somaj lonita lonita Buna ziua. Am urmatoarea situatie. Am lucrat efectiv pentru o perioada de 10 ani, dar din cate cunosc, in primul an de dupa terminarea facultatii (2005) ... (vezi toată discuția)
Somaj - aspecte legale SANTIER SANTIER Buna ziua! Daca salariatul se afla in perioada de proba si angajatorul nu doreste continuarea relatiei de munca dupa aceasta, angajatul este indreptatit ... (vezi toată discuția)