avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autoturism dat furat de fostul proprietar dupa ce a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autoturism dat furat de fostul proprietar dupa ce a fost inmatriculat pe numele meu

Buna ziua
Va prezint urmatoarea situatie:
In urma unui anunt pe internet am hotarat sa achizitionez un autoturism de la un intermediar din Tg.Jiu.Dupa ce am studiat actele si am verificat masina din punct de vedere tehnic,am negociat pretul si am intocmit contractul de vanzare cumparare.Acesta a preluat masina de la proprietar cu toate actele dar fara sa o inmatriculeze.Am verificat originea documentelor si mi-au fost date inclusiv un duplicat al certificatului fiscal si copia buletinului proprietarului din acte care se afla in Timisoara.Am inmatriculat masina pe numele meu.Mentionez ca autoturismul a fost prima data cumparat si inmatriculat in Romania.Am primit numerele de inmatriculare si talonul fara nici un fel de probleme.Dupa aprox.o luna si jumatate am primit o citatie de la postul de politie local in care sunt citat ca martor privitor la o persoana necunoscuta mie fara sa se specifice cauza .Am luat legatura cu agentul judiciar care mi-a explicat ca s-a facut o plangere penala pentru abuz de incredere motivand ca o persoana (necunoscuta mie din acte) careia i-au fost incredintate actele a vandut autoturismul proprietarului fara acordul acestuia (desi exista certificat fiscal scos de proprietarul din acte cu mentiunea – PENTRU VANZARE, chitanta de plata a datoriilor fiscale pe acest autoturism carte de identitate in original ,talon in original ,asigurare RCA si copie buletin?) si ca are nevoie de declaratia mea la dosar.Am dat aceasta declaratie la politia din raza domiciliului cu convingerea ca se vor lamuri lucrurile.
Dar problema se precipita.
La aproape un an de la cumparare cu toate formele legale si dupa ce am dat declaratie la politie in legatura cu procesul de vanzare-cumparare am constatat cu stupoare ca nu pot efectua ITP-ul deoarece masina este data furata.
Cei de la RAR mi-au spus ca trebuie sa clarific situatia cu cei de la furturi auto.
Desi am prezentat toate documentele cand am fost la politie nu inteleg ,ce se intampla ??
Am reluat legatura cu politistul de la judiciar si a spus ca s-a schimbat incadrarea de catre procuror( de aprox.o luna-respectiv iunie 2013) in furt auto.
Am transmis un memoriu la politia furturi auto din Timisoara la care astept raspuns.
Daca era asa (furt auto) de ce nu au stabilit cauza inca de la inceput?
Mentionez ca masina a fost inmatriculata pe numele meu in 02.10.2012 iar la RAR apare ca data furata in 16.10.2012.
Care pot fi consecintele?Pot ramane fara masina avand in vedere ca sunt cumparator de buna credinta ?Ce sfaturi imi puteti da?Cum pot actiona pentru a clarifica definitiv lucrurile?

Multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: TacheF , utilizator 18:20, 23 Decembrie 2013
Din pacate, este posibil sa pierdeti dreptul de proprietate aspura masinii daca proprietarul initial al acesteia o revendica. Solutia pe care o aveti la indemana este sa actionati in judecata vanzatorul de rea credinta cu o actiune in restituirea pretului.
1-ITP nu a putut fi efectuat deoarece numarul de inmatriculare auto este blocat in baza de date de catre RAR
2-Va confruntati cu o situatie des intalnita in care ,de cele mai multe ori cumparatorul de buna credinta ramane cu ponoasele si trebuie sa alerge in instanta sa recupereze contravaloare auto de la vanzator
Buna seara,
Am transmis un memoriu insotit de copii ale documentelor detinute de mine catre IPJ Timisoara la care nu am primit nici un raspuns pana azi (aprox 6 luni).
Am transmis acelasi memoriu catre prim procuror - nu am primit nici un raspuns.
Am revenit dupa aprox 2 luni catre prim procuror la care am primit un raspuns sec dupa inca o luna- solicitarea se va transmite catre IPJ.
Toate au fost transmise cu confirmare de primire.
Este normala aceasta tergiversare a acestui caz?
Ce pot face si catre cine sa ma mai adresez pentru a se debloca masina in vederea posibilitatii de a o folosii in conditii legale pana vor termina cercetarile cei de la politie?
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz de incredere? TacheF TacheF Buna ziua Va prezint urmatoarea situatie: In urma unui anunt pe internet am hotarat sa achizitionez un autoturism de la un intermediar din Tg.Jiu.Dupa ce am ... (vezi toată discuția)
Despagubire de la rar si drpciv luci.brasoveanu luci.brasoveanu Am sa incerc sa fiu cat mai scurt si pe inteles. In 2013 februarie am cumparat o masina INMATRICULATA in tara, am facut contract de vanzare cumparare cu ... (vezi toată discuția)
Taxa de mediu auto furat din strainatate alin_mocanu alin_mocanu Buna ziua! In anul 2010 am cumparat un autoturism din Targul Auto Vitan, de la o persoana fizica din Romania, autoturismul fiind inmatriculat in Germania, dar ... (vezi toată discuția)