avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Abuz de incredere?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Abuz de incredere?

Buna ziua
Va prezint urmatoarea situatie:
In urma unui anunt pe internet am hotarat sa achizitionez un autoturism de la un intermediar din Tg.Jiu.Dupa ce am ajuns acolo si am studiat actele si am verificat masina din punct de vedere tehnic,am negociat pretul am trecut la intocmirea contractului de vanzare cumparare.Acesta a preluat masina de la proprietar cu toate actele dar fara sa o inmatriculeze.Am verificat originea documentelor si mi-au fost date inclusiv un duplicat al certificatului fiscal si copia buletinului proprietarului din acte care se afla in Timisoara.Au fost intocmite toate documentele legale care erau necesare inmatricularii pe numele meu.Mentionez ca autoturismul a fost achizitionat din Romania.Am ajuns in orasul meu si am depus toate actele la Serviciul de Inmatriculari dupa ce in prealabil am efectuat autenticitatea la RAR.Am primit numerele de inmatriculare si talonul fara nici un fel de probleme.Dupa aprox.o luna si jumatate am primit o citatie de la postul de politie local in care sunt citat ca martor privitor la o persoana necunoscuta mie fara sa se specifice un nr. de dosar sau o cauza si fara sa se mentioneze decontarea costurilor de deplasare foarte mari.Am luat legatura cu agentul judiciar telefonic care mi-a explicat ca s-a facut o plangere penala pentru abuz de incredere motivand ca o persoana (necunoscuta mie din acte) careia i-au fost incredintate actele a vandut autoturismul proprietarului fara acordul acestuia (desi exista certificat fiscal scos de proprietarul din acte , chitanta de plata a datoriilor fiscale pe acest autoturism carte de identitate in original ,talon in original ,asigurare RCA si copie buletin?) si ca are nevoie de declaratia mea la dosar.I-am explicat ca sunt cumparator de buna credinta (fapt recunoscut si de acesta) , am achizitionat autoturismul cu toate formele legale si nu pot suporta costurile mari de deplasare doar pentru a declara cum a decurs o vanzare-cumparare cu toate formele legale iar copii dupa documentele care au stat la baza vanzarii le poate obtine prin solicitare catre serviciul Inmatriculari (la dosar exista mai multe documente decat am eu) si daca totusi vor aceasta declaratie exista posibilitatea de a forma o comisie rogatorie care sa delege competenta unui organ judiciar din raza domiciliului meu.
Politistul a revenit telefonic intervenind si seful acestuia care a amenintat ca daca nu ma prezint acolo va da masina in urmarire si ca va fi confiscata la primul control rutier(desi stie numele si adresa pe care este inmatriculat?) Am trei intrebari:
1.Ce consecinte pot suporta daca nu ma prezint la postul respectiv de polite?(desi eu am aratat toata disponibilitatea de a colabora dar nu pe cheltuiala mea si pe timpul meu)
2.In ce masura din punct de vedere legal acestia pot dispune urmarirea si retinerea autoturismului in trafic ? si de ce in trafic daca ei stiu foarte clar unde este masina?.
3.Chiar este necesar sa angajez un avocat pentru lamurirea acestei probleme avand in vedere ca nu am o situatie materiala prea buna si facand un credit pentru a achizitiona aceasta masina?

Multumiri anticipate pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: TacheF , utilizator 10:22, 28 Iunie 2013
De abuz de încredere este acuzat intermediarul, pentru refuzul de a restitui bunul către cel de la care l-a primit.

Dumneavoastră puteţi fi acuzat, cel mult, de neglijenţă, dacă se va dovedi că aţi cumpărat de la o persoană care nu avea dreptul să vîndă. Nimic penal în asta.

Mă întreb în ce temei s-a efectuat radierea şi apoi înmatricularea pe numele dumneavoastră. Intermediarul avea cumva o procură din partea celui care figura ca proprietar în certificatul de înmatriculare şi în cartea de identitate a maşinii?

Sunteţi obligat să vă prezentaţi atunci cînd sunteţi citat într-un dosar penal, chiar dacă aveţi doar calitatea de martor. Eventualele cheltuieli le puteţi recupera în cadrul procesului penal.



Multumesc pentru raspuns si precizari!
Totusi va precizez ca nu este o citatie intr-un dosar penal ci doar in cadrul cercetarilor preliminare.Acum se fac presiuni verbale asupra mea de a ma prezenta acolo desi exista posibilitatea procedurala de a trimite un delegat aici pentru declaratie.
Eu am toata disponibilitatea de colabora fapt precizat in convorbiri de mai multe ori dar am mai multe motive pentru care nu ma pot deplasa pe langa probleme financiare.
Intermediarul avea CV cu fostul proprietar plus un exemplar dupa certificatul fiscal scos de catre fostul proprietar.
Multumesc anticipat pentru raspuns
As dori un raspuns in completare.Exista un termen limita in care procurorul de caz sa solutioneze plangerea penala facut de cel care emite pretentii?Si in plus exista obligativitatea informarii tuturor acelora care au fost stresati (cu astfel de cercetari inutile atunci cand exista documente clare din punct de vedere legal) cu privire la finalizarea cercetarilor?

Multumesc anticipat
Buna ziua,
Revin cu rugaminte de a primi un raspuns cat mai complet la intrbarile mele de mai sus.
Problema se precipita.
La aproape un an de la cumparare cu toate formele legale si dupa ce am dat declaratie la politie in legatura cu procesul de vanzare-cumparare am constatat cu stupoare ca nu pot efectua ITP-ul deoarece masina este data furata.
Cei de la RAR mi-au spus ca trebuie sa clarific situatia cu cei de la furturi auto.
Desi am prezentat toate documentele cand am fost la politie si am dat declaratie nu inteleg ,ce se intampla ?
Abuz al politiei?
Pe ce baza?
Ca sa clarific aceasta problema cu cei de la furturi auto trebuie sa fiu neaparat asistat de un avocat?
Cat timp pot fi sacait asa eu fiind un cumparator de buna credinta cu toate formele legale?

Multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoturism dat furat de fostul proprietar dupa ce a fost inmatriculat pe numele meu TacheF TacheF Buna ziua Va prezint urmatoarea situatie: In urma unui anunt pe internet am hotarat sa achizitionez un autoturism de la un intermediar din Tg.Jiu.Dupa ce am ... (vezi toată discuția)
Dupa 2 ani.....masina este tot pe numele meu.....si a facut accident dertysweet dertysweet buna ziua! am vandut acum 2 ani de zile o masina, am urmat toate procedurile ce imi reveneau mie: act vanzare cumparare, circa financiara pentru radiere si ... (vezi toată discuția)
Masina sh cumparata - procedura ferdis ferdis Am cumparat un autoturism SH, de la o persoana bugetara. Am platit, am primit masina + contract de vanzare cumparare, talon, actul de identitate a ... (vezi toată discuția)