avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Când mã pot pensiona? Vã rog mult sã îmi daþi un ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Când mã pot pensiona? Vã rog mult sã îmi daþi un rãspuns mai detaliat.

am 58 ani,nascuta in 27-5-1955.am 28 de ani de munca,dintre care 15 ani cu grupa a doua.spor de vechime 20.spor de noapte 15.conditii deosebite 10.mentionez ca am 5 copii.cand pot iesi la pensie de drept sau anticipata???

[Mesaj editat - Vă rog să nu mai scrieţi exclusiv cu majuscule, nu este regulamentar]
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iulie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 21:55, 3 Iulie 2013
Pensie limita de varsta: la 60 de ani si 1 luna, in iunie 2015
Stagiul complet prevazut de lege, necesar pentru acordarea reducerii de varsta pentru grupa sau pentru pensie anticipata partiala: 30 de ani si 1 luna
Stagiul realizat de dvs. = 28 ani
stagiul suplimentar pt. grupa =15 ani x 3 luni/an = 45 luni = 3 ani 9 luni
total stagiu realizat = 28 ani + 3 ani 9 luni = 31 ani 9 luni (e indeplinita conditia pentru pensie anticipata partiala)

Pensie anticipata partiala: oricand doriti, dar se penalizeaza cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare. De exemplu, daca depuneti dosarul in aceasta luna aveti 23 de luni de anticipare, penalizarea este 0,75% x 23 = 17,25%

Dar pentru cei 15 ani de grupa aveti dreptul la 3 ani de reducere a varstei standard de pensionare, deci puteti deja sa beneficiati de pensie limita de varsta cu reducere pentru grupa de munca (bineinteles fara nici o penalizare).
Faceti repede dosarul si depuneti-l la casa de pensii.
Multa sanatate sa va bucurati de pensie!
Daca anii de grupa(15)sunt in procent de 100%:
-Aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca de 3 ani si 9 luni(3 luni la 1 an).
-O reducere cu 3 ani a varstei standard(60 de ani si 1 luna)de pensinare.

28 de ani + 3 ani si 9 luni = 31 de ani si 9 luni,total stagiu de cotizare realizat.

In acest caz,am avea:

-Limita de varsta la 57 ani si 1 luna(60 si 1 luna-3).
-Pensie anticipata sau anticipata partiala la 55 de ani si 1 luna.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 38 de ani si 1 luna.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 30 de ani si 1 luna.

Indepliniti conditiile de varsta si stagiu pentriu limita de varsta..
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iulie 2013
Carp Mircea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pensionare femei fridolin fridolin Buna ziua, Va rog sa-mi comunicati conditiile de pensionare (toate tipurile existente), pentru o femeie, nascuta la data nasterii 8 septembrie 1957,cu ... (vezi toată discuția)
Calculare pensie anticipata partiala lorennna2000 lorennna2000 Buna ziua .Nascuta 04.1957 31 ani vechime in munca din care 9 ani la spital ca asistenta medicala 1982-1991, -- in invatamant din 1991 si pana in ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie perlutza perlutza Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu calculul pensiei pentru limita de varsta astfel: Femeie, luna octombrie, anul 1958 Lucru in conditii de munca ... (vezi toată discuția)