avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum ne putem separa de restul asociatiei de locatari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum ne putem separa de restul asociatiei de locatari care are restante ?

Buna ziua,
As avea nevoie, daca se poate, de niste informatii ce tin de legea in baza careia se desfasoara gospodarirea unei asociatii de locatari.
Mai exact, locuiesc intr-un bloc din Ploiesti, format din 4 scari cu datorii catre furnizorul local de utilitati (apa calda, agent termic), in baza carora acesta a sistat furnizarea apei calde, evident pt. toti locatarii. Mentionez ca scara pe care locuiesc eu nu are nicio datorie fata de administratie si ne-am fi dorit sa ne separam din toate punctele de vedere de restul asociatiei, sperand astfel sa se reia furnizarea serviciilor. Adminstratorul sustine ca nu se poate face aceasta separatie pana ce datoriile totale ale blocului nu vor ajunge la zero...si ca practic nu putem decat sa stam cu mainile incrucisate si sa asteptam ca datornicii sa achite restantele, ceea ce mi se pare inacceptabil, avand in vedere faptul ca acestia nu pot face acest lucru. Deasemenea nu sunt sigura ca administratorul este impartial, avand in vedere ca este implicat politic la nivel local si locuieste pe una din scarile cu mari datornici si as vrea sa stiu daca legea permite aceasta separatie (foarte costisitoare dealtfel) ce pare singura solutie momentan, deoarece nici debransarea de la sistemul centralizat si instalarea unei centrale de apartament nu este facila dpdv financiar. Va multumesc anticipat pentru lamuriri...Madelfa,
Aveti la dispozitie Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si H.G. pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007.
Legea 230/2007 Art. 5. - (1) Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul unei cladiri. Acordul se consemneaza intr-un tabel nominal, anexa la acordul de asociere.
(2) In cladirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scara in parte numai in conditiile in care nu exista o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata.
(3) Daca este cazul, asociatiile de proprietari infiintate pe scari sau tronsoane de cladire isi reglementeaza intre ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexa la acordul de asociere.

Nu trebuie sa stati cu mainile incrucisate, daca scara dumneavoastra nu are datorii si se poate despartii de restul scarilor din condominiu cum prevede Legea 230, faceti sedinta in care stabiliti datoriile, daca sunt 0 la dumneavoastra faceti contract separat si gata, daca nu sunt 0 le achitati.
Dar sa se poata face delimitarea!!
Nelamurirea mea tine si de faptul ca nu stiu daca furnizorul local va accepta aceasta separatie dpdv tehnic, pe care dealtfel trebuie s-o si execute (contra cost) sau daca poate profita de existenta datoriilor de incasat pt. a nu permite separatia....
1, Cred ca ii convine sa faca separarea ca sa va ia niste bani pentru lucrare.
2. Daca va separati si sunteti o asociatie care nu aveti restanta la ei si platini la timp au de castigat.
Nu depinde decat de dumneavastra sa "divortati" de cei care au restantieri, sa faceti asociatie, intrebati intai si cred ca se rezolva, nu cred ca va poate obliga cineva sa ramaneti asa.
multumesc frumos :D

Dpdv juridic si administrativ, care ar fi etapele de parcurs pt. a infiinta o asociatie noua si separarea de cea existenta acum ?
Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2013
Adriantot, moderator
Aveti aici un ghid:
www.avocatnet.ro/content/con...
Ca sa puteti vizualiza (ca se afiseaza cam greu) miscati de scroller jos-sus....

E doar un ghid, dar o data inceputa actiunea, va veti documenta si pe parcurs.

Succes! :)

Alte discuții în legătură

Apa calda oprita din cauza restantierilor Titirez69 Titirez69 Buna ziua, Am o problema si nu stiu de unde sa incep. In urma cu 2 saptamani a fost oprita apa calda din cauza unui numar de 7 restantieri pa scara ... (vezi toată discuția)
Proprietari nemultumiti vor asociatie noua Alex58 Alex58 Santem un bloc cu 4 scari si 80 de ap.si santem toti in asociatia de proprietari.As vrea sa stiu daca se poate face o noua asociatie de proprietari pe doua ... (vezi toată discuția)
Probleme cu dalkia claudia_pana claudia_pana Buna dimineata, Ma numesc Pana Claudia, locuiesc in Ploiesti si m-am lovit de urmatoarea problema: Anul trecut (2009), in luna august ni s-a oprit ... (vezi toată discuția)