avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum ne putem separa de restul asociatiei de locatari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum ne putem separa de restul asociatiei de locatari care are restante ?

Buna ziua,
As avea nevoie, daca se poate, de niste informatii ce tin de legea in baza careia se desfasoara gospodarirea unei asociatii de locatari.
Mai exact, locuiesc intr-un bloc din Ploiesti, format din 4 scari cu datorii catre furnizorul local de utilitati (apa calda, agent termic), in baza carora acesta a sistat furnizarea apei calde, evident pt. toti locatarii. Mentionez ca scara pe care locuiesc eu nu are nicio datorie fata de administratie si ne-am fi dorit sa ne separam din toate punctele de vedere de restul asociatiei, sperand astfel sa se reia furnizarea serviciilor. Adminstratorul sustine ca nu se poate face aceasta separatie pana ce datoriile totale ale blocului nu vor ajunge la zero...si ca practic nu putem decat sa stam cu mainile incrucisate si sa asteptam ca datornicii sa achite restantele, ceea ce mi se pare inacceptabil, avand in vedere faptul ca acestia nu pot face acest lucru. Deasemenea nu sunt sigura ca administratorul este impartial, avand in vedere ca este implicat politic la nivel local si locuieste pe una din scarile cu mari datornici si as vrea sa stiu daca legea permite aceasta separatie (foarte costisitoare dealtfel) ce pare singura solutie momentan, deoarece nici debransarea de la sistemul centralizat si instalarea unei centrale de apartament nu este facila dpdv financiar. Va multumesc anticipat pentru lamuriri...Madelfa,
MULTUMESC FRUMOS :D
In afara de separare, care nu este deloc usoara, puteti apela si la alte solutii.
Cei care sunt in conducerea asociatiei (presedinte, membri ai comitetului, cenzori) sa faca demersuri pentru recuperarea restantelor cat mai repede. Tot cei ce conduc acum asociatia sa mearga la furnizor si sa incheie o intelegere, sa ajunga la o esalonare a debitelor pentru a relua imediat furnizarea apei calde.
Daca nu iau masuri imediat, convocati adunarea generala si alegeti alt presedinte care sa treaca la rezolvare de urgenta a acestor probleme.
Nu este firesc sa ne divizam, sa ne separam ori de cate ori unii nu-si achita debitele. Apoi, cu siguranta, o sa va trebuiasca avizul, acceptul furnizorilor, iar acestia nu va permit separarea pana nu-si incaseaza banii.
Daca acum va separati, va constituiti in asociatie pe scara dumneavoastra iar peste un an 2-3 proprietari de pe scara dumneavoastra au restante foarte mari, ce o sa faceti? Va separati si de acestia? NU. Trebuie si acum, ca in orice alta asociatie, sa luati masuri de recuperare a debitelor.

madelfa a scris:

... Mentionez ca scara pe care locuiesc eu nu are nicio datorie fata de administratie si ne-am fi dorit sa ne separam din toate punctele de vedere de restul asociatiei, sperand astfel sa se reia furnizarea serviciilor. Adminstratorul sustine ca nu se poate face aceasta separatie pana ce datoriile totale ale blocului nu vor ajunge la zero...si ca practic nu putem decat sa stam cu mainile incrucisate si sa asteptam ca datornicii sa achite restantele, ceea ce mi se pare inacceptabil, avand in vedere faptul ca acestia nu pot face acest lucru....



Aceeasi situatie cu o scara care vrea sa se desprinda din asociatia veche, avem si noi. Eu nu am fost de acord cu protocolul ce urma sa fie semnat intre asociatia veche, cea noua, primarie si furnizori, motivandu-mi refuzul pe faptul ca vechiul adm a sustras o suma importanta de bani din fondurile incasate, neachitand furnizorul de apa, iar atata timp cat asociatia veche inregistreaza datorii la furnizor pe care asociatia noua nu vrea sa le suporte in solitar cu ceilalti, am decis in CE sa nu aprobam separarea.

La urma urmei ( in cazul meu ) toti locatarii suntem vinovati ca nu am intrebat ani de zile ce se face cu banul nostru si acum cand a fost descoperita frauda administratorului cei care sunt la zi ( la zi in listele de plata, dar la furnizorul de apa sunt restantieri din 2010 iulie) ce fac? vor sa paraseasca asociatia? nu suntem de acord! In cazul nostru, somatia de plata emisa de Judecatorie cine o plateste? doar cele 3 scari? ptr ca vinovati si restantieri in acelasi timp catre furnizor suntem toate cele 4 scari. Drept urmare, scara ce vrea sa se desprinda nu poate face acest lucru pana nu accepta plata in solitar cu celelalte 3 scari somatia de plata emisa.

Poate ca la Ploiesti veti gasii alte solutii.
La noi furnizorul de apa vrea sa semnam conventii de facturare individuala a consumului...mai aveti astfel de solicitari ale furnizorului de apa?
S-au facut nenumarate reesalonari care, din cauza restantelor, nu au putut fi respectate. De aceea s-a procedat, in final, la intreruperea furnizarii apei calde. Unul dintre restantieri care are 25.000 ron de achitat a girat cu apartamentul pt. un imprumut bancar si nu poate fi executat, cel putin asa declara administratorul, in urma procesului intentat (si a cheltuielilor de judecata platite de noi toti), finalizat nefavorabil.

Semnarea de conventii de facturare individuale mi se pare cea mai potrivita, in general vorbind (asa cum procedeaza si furnizorul de energie electrica, de ex). Numai ca trebuie asigurata "infrastructura", adica separarea dpdv tehnic, a conductelor (care costa vreo 30.000: 20 apartamente= 1500 ron, dupa cum ni s-a spus noua).
Ultima modificare: Vineri, 5 Iulie 2013
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apa calda oprita din cauza restantierilor Titirez69 Titirez69 Buna ziua, Am o problema si nu stiu de unde sa incep. In urma cu 2 saptamani a fost oprita apa calda din cauza unui numar de 7 restantieri pa scara ... (vezi toată discuția)
Proprietari nemultumiti vor asociatie noua Alex58 Alex58 Santem un bloc cu 4 scari si 80 de ap.si santem toti in asociatia de proprietari.As vrea sa stiu daca se poate face o noua asociatie de proprietari pe doua ... (vezi toată discuția)
Probleme cu dalkia claudia_pana claudia_pana Buna dimineata, Ma numesc Pana Claudia, locuiesc in Ploiesti si m-am lovit de urmatoarea problema: Anul trecut (2009), in luna august ni s-a oprit ... (vezi toată discuția)