avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... proprietari nemultumiti vor asociatie noua
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

proprietari nemultumiti vor asociatie noua

Santem un bloc cu 4 scari si 80 de ap.si santem toti in asociatia de proprietari.As vrea sa stiu daca se poate face o noua asociatie de proprietari pe doua scari care sant legate impreuna la canalizare iar celelalte doua sant impreuna la alta.Tin sa mentionez ca santem separati la gaz,apa si curent cu contoare individuale dar avem un singur contor colectiv de apa rece pe toate cele patru scari.Dorim acest lucru deoarece pe celelalte doua scari sant multi care nu vor sa isi plateasca utilitatile sau sa contribuie la cheltuielile de reparatie si intretinere a blocului .
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:06, 5 Octombrie 2011
Totul depinde de separarea prin contor de bransament la apa rece.
Daca va montati acel contor, furnizorul de AR nu va avea motive sa nu va dea avizul si din acel moment va puteti separa.

Daca vreti sa ramaneti pe acelasi contor de bransament actual, din cauza costurilor ridicate pentru montarea unuia nou, va trebui sa faceti o conventie intre asociatia veche si prezumtiva noua asociatie (cele doua scari care vor sa se separe) prin care sa stabiliti modul de impartire a pierderilor de apa, a cheltuielilor referitoare la reparatiile coloanelor comune de alimentare, dar si de canalizare, si aceasta conventie sa fie agreata de furnizor.

Conform legii 230/2007, aveti posibilitatea de a va infiinta asociatie separata chiar numai pe o scara sau tronson , cu conditia sa nu existe o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata.Daca xista, atunci , exact cum preciza si elga, trebuie montat contor separat de apa rece.Legea 230/2007-art.5 alin2
tot o problema asemanatoare avem si noi. dar, daca se infiinteaza o noua asociatie, ce se intampla cu cheltuielile restante ale vechii asociatii? poate cumva eon-ul sau cei de la apa sa spuna ca nu va furnizam serviciile pana nu achitati tot ceea ce este pe contorul existent? intreb acest lucru deoarece asociatia a incasat bani si acum ne-am trezit cu datorii mari la eon si apa iar restantele la un bloc de 84 apartamente insumeaza 10000 ron iar numai fondul de rulment platit deja este de 18.000 ron. Presedintele a spus ca nici macar banii de fond de rulment nu mai sunt si nici actele nu le-a prezentat locatarilor sa vedem cum e posibil. in plus, sunt penalitati incasate si de la mine care plateam odata la 2-3 luni, bani care nu se stie unde s-au dus.

ce solutii imi puteti da?

multumesc frumos
Nu prea aveti spatiu de manevra!
O noua asociatie o faceti doar daca aveti contoare de masurare a consumului bine delimitat de restul scarilor din vechea asociatie, astfel incat furnizorul sa va poata emite factura separata, daca recunoasteti o parte din datorii si prezentati la furnizor un plan comun, impreuna cu vechea asociatie, de impartire a datoriilor, astfel incat furnizorul sa va preia cu datorii clare. Acest plan (protocol financiar, cum i se zice in unele parti) va trebui sa-l faceti cu vechea asociatie din care vreti sa va desprindeti.
Trebuie discutat, mai inainte de a porni la infiintarea asociatiei, daca si in ce conditii accepta toti furnizorii sa va dea avizul. Este un demers obligatoriu la infiintarea asociatiilor prin desprindere din altele vechi.
E si in interesul dv. sa aveti inainte de toate clarificarea problemelor legate de datorii la furnizori, de fonduri si restante ale locatarilor.

As completa ce spune @elga50 cu urmatoarele:
- sigur, datorii sunt, dar probabil ca aceste datorii sunt bine definite pe proprietari in ultima lista de plata;
- in cazul in care luati hotararea de desprindere, asociatia "mama" va fi nevoita/obligata sa faca o defalcare clara a debitelor fiecarui proprietar pe furnizori, astfel incat va rezulta in final o situatie care va fi inscrisa in protocolul financiar despre care s-a facut vorbire; sigur ca suma debitelor pe furnizori trebuie sa fie egala cu suma debitului total din lista de plata;
- si la noi a fost o asemenea desprindere si pentru a se usura calculele, defalcarea debitelor pe furnizori s-a facut procentual...;
- atentie la suma fondului de rulment a fiecarui proprietar "desprins" care in mod normal ar trebui restituit, eventual compensat cu debitul fiecaruia;
- in caz ca aveti si sume constituite in Fondul de reparatii (care in mod normal nu se restituie), dar care nu a fost cheltuite, trebuiesc purtate discutii privind returnarea sumelor respective;
- cu privire la penalitatile incasate - va fi o intreaga discutie pe care va trebui sa o purtati cu cei de la asociatia de unde plecati; daca evidentele s-au tinut corect, atunci nu vor fi probleme, dar daca s-au facut plati "la gramada", fara efectuarea de inregistrari contabile corecte, atunci probleme vor fi; cum spuneam trebuie sa negociati fiecare banut;
- odata ce ati clarificat toate aceste aspecte, puteti purcede la constituirea noii asociatii - chit ca o perioada va trebui sa functionati in paralel cu cealalta asociatie, dar daca actele noii asociatii sunt gata, aduceti la zi acel protocol financiar necesar la furnizori in vederea incheierii de contracte de furnizare pe numele noii asociatii; trebuie mers la fiecare furnizor unde vi se vor da toate informatiile necesare privind incheierea contractelor de furnizare.
Poate mai sunt si alte aspecte, dar "in mare" cam astea-s. Va doresc mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie nou infiintata predescughe predescughe sunt o asociatie nou infiintata 2 scari din 3 dintr-un bloc cu desprindere din asociatie veche 3 blocuri a cate 3 scari. furnizorii de utilitati nu vor sa ... (vezi toată discuția)
Separare asociatie proprietari mirelahanganu mirelahanganu Buna seara. Intampinam o situatie delicata in sensul ca la data de 04,09,2017 am dobandit personalitate juridica . Suntem o Asociatie de Proprietari nou ... (vezi toată discuția)
Impas la protocolul intre 2 asociatii de proprietari bsb1975 bsb1975 Buna ziua, La sfarsitul anului am reusiat sa ne infiintam o asociatie de proprietari doar pe scara noastra. Dupa lungi discutii presedintele asociatiei ... (vezi toată discuția)