lucrez la o firma iar angajatorul nu m-a pus sa semnez state de plata..pot face plangere pentru asta?? desi io am luat banii dar nu pe toti..daca fac plangere il obliga pe angajator sa imi dea toti banii daca nu am semnat statele ?? ce se intampla???
dar eu insa am luat banii ..pot face o plangere?? k nu am luat banii si unde??? daca isi pune martor ca mi-a dat banii castiga? sau pierde pentru k nu am semnat statele?
Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare se va specifica datele de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajator in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia arei domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca, in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Daca face dova in instanta ca v-a achitat salariul , angajatorul are sanse sa castige litigiul promovat de dvs in acest sens.
Totusi..... daca nu ati semnat statul de plata, de unde stiti ca vi s a platit o suma diferita fata de cea trecuta in stat ?
Vreti sa faceti sesizare la ITM in sensul ca nu ati primit salariul ( intreaga suma inscrisa in stat ) desi spuneti ca ati incasat totusi o anumita suma ..... Vrem ca altii sa fie corecti cu noi, dar cand vine vorba sa fim noi corecti cu ceilalti ... nu mai aplicam aceleasi reguli ! O fi bine ?