avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Exemplar anexa pentru angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Exemplar anexa pentru angajat

Buna ziua

Lucrez la o companie de prestari servicii de proiectare in inginerie. Mai exact firma fie preia proiecte de la client si le lucreaza la sediu, fie isi trimit angajatii sa lucreze direct la client (clientul fiind un investitor strain important in industria romaneasca). In ultimele luni acest client a deschis un departament offshore la sediul firmei la care lucrez. Practic e un departament separat de celelalte, intr-o sala separata, cu acces foarte restrictiv (e ca un fel de "curte" a lor in "satul nostru"). Clientul a impus niste reguli de securitate foarte dure (dupa parerea mea, sunt draconice) in care accesul nu este permis cu niciun fel de dispozitiv electronic gen: laptop, tableta, telefon cu camera foto/video, carduri de memorie, memory stick, etc; jalujelele de la geam raman coborate (lumina naturala nu mai intra in cantitate prea mare in cazul asta) pt a asigura confidentialitatea. Accesul se face doar cu card special, etc.
Prima prolema e urmatoarea:
Inainte de relocarea in acest departament offshore (deschis acum 2 luni) ni s-a aruncat fugitiv acest nou regulamet si reguli de securitate sa il citim (mai mult pe genunchi) dupa care ne-au obligat sa semnam o anexa a acestuia in care scria ca am luat la cunostiinta de regulament si reguli de securitate, dar FARA sa ni se dea si noua (angajatilor) VREUN EXEMPLAR (evident ca nu am scris nicaieri: am primit un exemplar....). Intrebarea e cat de valabil este din punct de vedere juridic acest regulament, avand in vedere ca noua (angajatilor) nu ni s-a inmanat niciun exemplar?
Mentionez ca fiecare angajat a semnat la angajare un contract de confidentialitate care interzice sutragerea si divulgarea de informatii cu caracter confidential (proiecte de inginerie, etc) si dupa parerea mea acest contract, fiind inca valabil, era suficient pt orice departament de inginerie, iar regulamentul acela mi se pare un abuz (mai ales felul in care ne-a fost inmanat).
A doua problema: Cei responsabili cu acest departament offshore (manageri, HR) mentin continuu o presiune asupra noastra, venind aproape zilnic cu amenintari, cu tot felul de observatii (multe din ele exagerate sau chiar inventate) determinand tensiuni si foarte mari nemultumiri in randul angajatilor. In afara de ITM, exista vreo institutie la care se poate face o sesizare cu privire la aceasta problema? sau e doar ceva strict intern si priveste doar reprezentantul salariatilor?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 5 Iulie 2013
1. Potrivit art.243 alin.1 C.mun., regulamentul intern se aduce la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.

Intre obligatiile principale ale salariatului, prevazute in art. 39 alin. 2 din Codul muncii, se numara si aceea de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca (lit. c).
Nerespectarea oricareia dintre prevederile regulamentului intern atrage raspunderea disciplinara a salariatului.

2. Amenintarile sunt fapte de natura sa atraga raspunederea penala a celui cale le afirma. Daca considerat ca poate fi vorba si despre o discriminare puteti sesiza CNCD - Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.
De asemenea, puteti sesiza Inspectia Muncii - for superior ITM-ului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulament intern suciu_diana suciu_diana Buna seara, as dori sa va cer sfatul in urmatoarea situatie: o societate isi revizuieste regulamentul intern. Versiunea noua este destul de stufoasa, ... (vezi toată discuția)
Roi cornelia_plugaru cornelia_plugaru As avea si eu nevoie de un regulamet de ordine interioara varianta actualizata 2011 am inteles ca s-a modificat dar nu gasesc varioanta actualizata. (vezi toată discuția)
Clauza de fidelitate suciu_diana suciu_diana Buna ziua, poate clauza de fidelitata stipulata de Codul Muncii, ca si obligatie a angajatului, sa fie interpretata ca si [b]clauza de incompatibilitate a ... (vezi toată discuția)