avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intrebare - fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intrebare - fondul de rulment

buna seara,

Anul trecut fosta administratora "a furat" cam 31300 ron ( am facut expertiza si asteptam un raspuns ), dar nu asta este problema si intrebarea mea acum. Noi locatarii am platit fondul de rulment la vremea aceea si avem si chitantele,intre timp am aflat ca acei bani nu mai exista si acum noul administrator ne cere sa platim alt fond de rulment.
Ne mai poate obliga sa platim alt fond de rulment?

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:17, 12 Iulie 2013
Depinde ce hotarare ati luat in AG. Sau poate comitetul executiv a decis oarece si oarecum....
Daca s-a hotarat / decis, atunci sigur ca va poate obliga.
Dar, repet ca sa se inteleaga, aceasta este hotarea dumneavoastra a proprietarilor asociatiei si nu a administratorului.
Administratorul poate explica, poate arata presedintelui si comitetului faptul ca nu sunt bani pentru acoperirea facturilor si poate propune... Dar decizia o ia comitetul executiv adica acei proprietari alesi de dumneavoastra. Sau puteti lua hotararea chiar dumneavoastra, majoritatea proprietarilor, in adunarea generala daca suplimentati fondurile sau nu, daca riscati sau nu sa ramaneti fara utilitati...
dar exista o lege in care scrie ca este obligatoriu fondul de rulment? ne tot citeste dintr.o carte cu legi. Eu am gasit pe net legea nr.230/2007 privind infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari,dar nu am gasit nimic de fondul de rulment sau fondul de reparatii ( asa am inteles ca se numeste acum )
Fondul de rulment este una si anume foloseste la plata facturilor venite de la furnizori pana cand se afiseaza listele si se incepe incasare, plus ca in marea majoritate a asociatiilor e de plata si facturi restante pe care proprietarii nu le platesc la timp. iar.....

,,,,fondul de reparatii este o suma care se strange anticipat pentru a o avea la dispozitie atunci cand trebuie executata o lucrare si trebuie platit prestatorul imediat. Acesta nu asteapta pana cand se strang banii de la proprietari pe listele urmatoare....

Iata ce spune Legea 230/2007:
Art. 45. - (1) Anul fiscal al asociatiei de proprietari este anul calendaristic.
(2) Inainte de inceputul urmatorului an fiscal si pentru fiecare an fiscal ce urmeaza, comitetul executiv va pregati si va prezenta proprietarilor in adunarea generala un buget anual de venituri si cheltuieli, suficient pentru a acoperi cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv fondurile necesare organizarii si functionarii acesteia.
(3) Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au obligatia sa aprobe si un fond de reparatii anual, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. Comitetul executiv va pregati si va prezenta adunarii generale suma anuala necesara pentru constituirea sau completarea acestui fond, care se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari. Platile pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune se vor face din fondul de reparatii. Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special.
(4) Asociatia de proprietari poate deschide unul sau mai multe conturi la oricare unitate bancara, in conditiile legii.

In HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii se spune:
Art. 24. - (1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru incasarea fondului de rulment, casierul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata.
Ultima modificare: Vineri, 12 Iulie 2013
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Utilizarea fondului de reparatii pentru plati curente monica.iordache monica.iordache Buna ziua. La asociatia nostra exista urmatoarea problema : Intr-o scara exista un spatiu inchiriat . Incasarile se strang intr un fond de reparatii. In ... (vezi toată discuția)
Este legal ca niste bani furati de o persoana sa se impute unei asociatii de proprietari? Santioneanu Santioneanu Se întampla in vara anului 2006 cand asociatia de proprietari a fost sesizata de neplata unor facturi la Radet si de disparitia documentelor din casierie, ... (vezi toată discuția)
Administratora a cheltuit banii din fondul de reparatii androidu androidu Buna seara. Am cerut scris , in calitate de locatar al blocului, catre administratora sa mi dea un raport, cu situatia de la fondul de reparatii de pe un an ... (vezi toată discuția)