avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Materiale igienico-sanitare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Materiale igienico-sanitare

Cum contabilizam materialele igienico-sanitare, respectiv sapun, prosop, etc.?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:16, 6 Iulie 2013
Cheltuieli facute de angajator pentru respectarea prevederilor Legii ssm nr. 319/ 14.07.2006 -art.7 al.(6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu trebuie să comporte, în nici o situaţie, obligaţii financiare pentru lucrători.
-art.15 al.(1) Materialele igienico-sanitare se acordă, obligatoriu şi gratuit, de către angajatori.
al.(2) Categoriile de materiale igienico-sanitare, precum şi locurile de muncă ce impun acordarea acestora, se stabilesc prin contractul colectiv de muncă şi/ sau contractul individual de muncă.
Avand in vedere ca firmele cu care colaborez sunt relativ mici, materialele de curatenie si igienico-sanitare date salariatilor le introduc in momentul cumpararii pe cheltuieli cu materiale nestocate: 604 = 401.

Daca societatea este mare atunci se face nota de intrare-receptie la aprovizionare: 3028 = 401 si bon de consum la repartizarea pe sectii: 6028 = 3028 la care se ataseaza un borderou nominal in care semneaza fiecare persoana care a primit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iulie 2013
Iulian MANEA, Contabil
Cheltuielile firmei pentru asigurarea securitatii, sanatatii si igienei lucratorilor sunt cheltuieli deductibile fiscal, neplafonate, cheltuieli care se fac pentru respectarea prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006.
Aceste cheltuieli nu trebuie confundate cu cheltuieli sociale, in care intra ajutoare pentru salariati, cadouri cu diferite ocazii, prime pentru nastere, etc. Aceste cheltuieli sunt plafonate.
Materialele igienico-sanitare, alimentatia de protectie, echipamentul individual de protectie, materialele pentru curatenie la vestiare si grupuri sanitare se evidentiaza distinct in anexe la contractul colectiv de munca (incheiat intre patronat si sindicat/ reprezentantii lucratorilor) care se inregistreaza la ITM. In aceste anexe se nominalizeaza sortimentele care se acorda, locurile de munca, activitatile, meseriile, etc.
In contractul individual de munca se nominalizeaza aceste sortimente, de care beneficiaza lucratorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauze ssm în ccm dorintabirta dorintabirta Bună ziua, Vă rog să mă ajutați în clarificări privind clauzele SSM din Contractul colectiv de Muncă. Există careva specificații legale prin care ... (vezi toată discuția)
Este legal ca angajatorul să-mi ceara să plătesc lunar o sumă de bani pentru a cumpăra consumabile pentru wc? Marian11223344 Marian11223344 Buna ziua. Este legal ca angajatorul sa-mi ceara sa platesc lunar o suma de bani, pentru a cumpara consumabile pentru WC? - hartie igienica, sapun, odorizant ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in ce conditii se acorda antidot angajatilor (lapte), ... Ambra Denisa Ambra Denisa Buna ziua, In ce conditii se acorda antidot angajatilor (lapte), exista legi/hotarari care reglementeaza aceasta obligatie a angajatorului? Situatia ... (vezi toată discuția)