avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asistent personal al persoanei cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asistent personal al persoanei cu handicap

Buna ziua , sunta mamica si asistent personal al unei tinere cu handicap grav , .si locuiesc intr-un oras mare din vestul tarii , fiind angajata a primariei orasului respectiv., avand domiciliul in oras . Doresc sa achizitionez o casa la granita cu Romania , intr-o tara invecinata pentru a oferi conditii de trai mai bune fiicei mele , in prezent locuind la bloc , peste granita fiind mai ieftine casele . As dori sa va intreb daca primaria orasului a carei angajata sunt in prezent , conform legii448/2006 , poate sa ma disponibilizeze , desi nu imi schimb domiciliul , adica ramanem cu buletinele in oras . Am studiat legea 448 si nu am gasit nicaieri vreo piedica in acest sens dar as dori totusi un raspuns calificat. Multumesc .
Cel mai recent răspuns: letaianita , utilizator 18:12, 11 August 2013
Nu ati precizat concret care este temeiul legal al posibilei disponibilizari la care faceti referire
La noi se fac anchete sociale la domiciliul bolnavului si al asistentului personal , chiar daca contractul meu e pe perioada nedeterminata , certificatul de handicap fiind ,,permanent si nerevizuibil " , mi-e teama sa le spun ca stau faptic in alta parte si mi-am pastrat domiciliul in oras (in acel apartament va ramane baiatul meu mare ). Se stie doar ca primariile incearca prin orice mod sa disponibilizeze asistentii personali si sa treca bolnavii pe indemnizatie . As dori sa stiu daca in lege nu exista vreo prevedere legata de resedinta asistentului personal , in sensul obligatiei de a avea resedinta identica cu domiciliul .
Legea si norma in vigoare nu face precizari concrete si nu conditioneaza acordarea indemnizatiei de insotitor de domiciliul asistentului personal
Multumesc pentru raspuns . Poate nu am fost destul de explicita , insa ma refeream la faptul ca eu sunt angajata a primariei si sa nu am neplaceri din pricina faptului ca faptic locuiesc in alta parte (domiciliul este in oras) . Indemnizatia de insotitor si salariul asistentului personal sunt doua lucruri complet diferite , se poate opta pentru indemnizatie (care este a persoanei cu handicap ) Si astfel eu devin insotitor dar fara drepturi salariale , sau pentru asistent personal , asta insemnand ca sunt angajata a primariei .
Sunt de acord cu cele spuse si facute de mamica ,sunt in aceeasi situatie,doar ca eu nu m-am mutat ....la casa ca dansa,eu as intreba de ce vrea institutiile noastre sa treaca pers.cu hand. cu indemnizatie,chiar din motive financiare,sa economiseasca pe noi cate putin?Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ingrijire parinte in varsta - caz particular Silvia Monica Silvia Monica Buna ziua, Parintii mei locuiesc la tara, in casa parinteasca. Tatal meu este proprietar, prin act de donatie, semnat de ceilalti 3 frati fara alte ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pt.însotitor cu handicap Ledoasa Ledoasa Nu înteleg de ce pers.cu handicap din Romania ,nu au aceleasi drepturi . La 1 dec.1915, a fost majorata indemnizatia de însotitor cu 25%,dar,nu pt.toata ... (vezi toată discuția)
Nelamurire- indemnizatie insotitor ratonu ratat ratonu ratat Buna seara, Am identificat o speta pe care am semnalat-o reprezentantilor primariei unde locuiesc. Acestia au spus ca nu este nimic ilegal, dar as dori sa ... (vezi toată discuția)