avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ingrijire parinte in varsta - caz particular
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ingrijire parinte in varsta - caz particular

Buna ziua,

Parintii mei locuiesc la tara, in casa parinteasca. Tatal meu este proprietar, prin act de donatie, semnat de ceilalti 3 frati fara alte pretentii.
Mama tatalui meu (bunica mea) traieste inca si se afla in casa tatalui meu, ingrijita de mama mea. Adresa din buletinul bunicii este cea de acolo. Pensia ajunge la adresa respectiva.

Sora tatalui meu, care locuieste in oras, a intocmit dosar de asistenta sociala ca insotitor persoana handicapata (fara vedere), cu referire la bunica mea (nu este oarba) si primeste acasa, in oras, indemnizatiile cuvenite din calitatea de insotitor.
Lucrurile acestea le-a facut pe ascuns, fara a-i instiinta pe parintii mei, pe perioada cat a luat-o pe bunica la ea - 6 luni.

Intrebarile mele sunt:
1. Ce pot face parintii mei in acest caz?
2. In cazul in care bunica moare, la adresa din buletin, care este aceea la care locuiesc si parintii mei, exista posibilitatea legala ca sora tatalui meu sa ii acuze pe parinti de neglijenta sau altele? Bunica are 91 ani si este lucida si sanatoasa, ata cat poate fi la varsta asta.

Multumesc.


Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 18:58, 27 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Puteti sesiza Directia de asistenta sociala de pe langa autoritatea publica locala, pentru a constata realitate printr- un referat de asistenta sociala( faptul ca este in casa cu tatal, faptul ca este ingrijita de dvs. si tatal, faptul ca sora nu este la acea adresa, etc).
1. Parintii solicita o ancheta, in sensul celor de mai sus si pe baza acesteia, sesizeaza Directia de asistenta sociala judeteana. In urma raspunsului( daca este nefavorabil), pot solicita in instanta anularea actelor, pe baza probelor( referat, martori, declaratiile partilor si interogatoriul paratei si a asistentului social care a intocmit dosarul.
2. Nici nu poate fi vorba. In ce baza ? Singurul acuzator poate fi... Dumnezeu.
Cu stima !
Daca directia de asistenta sociala a aprobat acest drept ,adica un ingrijitor personal la bunica ,inseamna ca bunica la varsta si starea de sanatate (nu vede) nu se poate ingriji singura si are dreptul la un asistent personal care sa aiba grija de ea. Acest asistent personal inlocuiti Dvs si parinti . Eu va sugerez sa nu mergeti la directia de asistenta sociala ca n-ar avea nici un rost sa piarda bunica si familia care o ingrijeste acest drept,adica un salar !Ar trebui sa va prezentati la consiliul local la (departamentul asistent sociali) unde este ea matusa angajata ca asistent personal si sa dovediti ca dvs.aveti grija de bunica si sa schimati ingrijitorul asa sa deveniti dvs.sau cineva din familie. .Oricand aveti acest drept sa schimbati ingrijitorul,numai ca trebuie cerut!
Daca ceea ce relatati dvs. este adevarat, in cele 6 luni cat bunica a stat la sora tatalui dvs. s-au intamplat urmatoarele lucruri:
- matusa dvs. a dus-o pe bunica la comisia de expertiza a persoanelor cu handicap din judetul unde bunica isi are domiciliul; in urma expertizei efectuate, s-a obtinut un certificat de incadrare intr-un grad de handicap pentru bunica (gradul I grav, cu insotitor);
- matusa a facut o cerere la primaria in a carei raza teritoriala domiciliaza/are sau a avut viza de resedinta bunica, pentru a fi angajata asistent personal :"legea 448/2006 Art. 38. - (1) Contractul individual de munca al asistentului personal se incheie cu primaria localitatii de domiciliu sau resedinta a persoanei cu handicap grav, dupa caz, in termen de maximum 30 de zile de la data inregistrarii cererii."
- matusa primeste salariul de asistent personal (ma intreb insa cum, intrucat primaria - serviciul de asistenta sociala trebuie sa efectueze anchete sociale periodice la domiciliul bolnavului...)
In sfarsit... Mai intati trebuie sa verificat care primarie ii plateste matusii salariul : cea de la domiciliul actual al bunicii, sau a avut cumva bunica resedinta la matusa in cele 6 luni. Trebuie sa faceti cerere catre primaria respectiva sa constate ca nu matusa are grija de bunica si sa inceteze calitatea acesteia de asistent personal, in conditiile legii.
Apoi, oricare persoana din familie, in conditiile in care obtineti si certificatul de incadrare intr-un grad de handicap al bunicii (trebuie sa existe sigur si matusa il are, probabil), puteti depune cerere la primaria in a carei raza domiciliaza bunica, pentru a deveni asistentul personal al acesteia (trebuie sa fie o persoana care, momentan, nu este incadrata in munca). Daca nu doriti incheierea unui contract de munca cu primaria, exista si posibilitatea optarii pentru indemnizatia platita direct de primarie bunicii.
Succes!
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2009
Kyandra, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ingrijitor de persoane cu dezabilitati adrianady adrianady Buna seara,am si eu o intrebare: o vecina are pe mama ei bolnava ,batrana, nu mai cunoaste persoane,deci are si o boala psihica,..pleaca de acasa foarte des,se ... (vezi toată discuția)
Asistenta sociala adult LucianRO LucianRO Deci,sora mea,are 19 ani,a absolvit liceu+bacalaureat si este la facultate Am o matusa.in varsta de 75 ani,cu grave deficiente de vedere(un ochi este ... (vezi toată discuția)
Cum se obtine indemnizatia de insotitor? rosica rosica BUNA,VA ROG FITI AMABILI SI SPUNETI MI DACA BUNICUL MEU CARE ARE PARKINSON,SI ESTE OPERAT,FACE PE EL,POATE BENEFICIA DE INSOTITOR?ASTEPT RAS.DACA DA CE ACTE ... (vezi toată discuția)