avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune, moștenire. Cum se poate vinde când unul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune, moștenire. Cum se poate vinde când unul dintre moștenitori e o persoană cu handicap grav?

Buna seara!Va rog cu respect indrumati-ma ce am de facut intr-o situatie destul de complicata...Bunicul matern a decedat si a ramas bunica si 2 fiice:mama si sora ei bolnava incadrata in grad de handicap grav permanent(handicap locomotor dobandit in copilarie si sechele encefalopatie infantila-e acesta diagnostic psihic datorita caruia sa nu aiba drept la semnatura?)la care eu sunt angajata din 2004 ca asistent personal.Sora mamei chiar locuieste la mine de 1 an deoarece are nevoie de ingrijire non-stop nu doar 8 ore pe zi cat e prevazut in contractul de munca,iar bunica in varsta de 82 ani nu o putea ingriji,si ea la randul ei are nevoie de ingrijire,acum dupa decesul bunicului trebuie sa o iau si pe ea la mine sa-i asigur cele necesare deoarece nici mama nu e sanatoasa si nu-si poate asuma responsabilitatea sa ingrijeasca de mama si sora ei.In aceste conditii bunica ar dori in urma succesiunii (care nu stiu cum se rezolva daca matusa nu are drept de semnatura)sa imi dea mie casa ca aceasta sa poata fii vanduta,mama cedandu-mi partea ei fara probleme.Eu fara probleme imi iau angajamentul sa am grija de cele doua matusa in varsta de 62 ani si bunica de 82 ani atat timp cat vor trai.Va multumesc si va rog pentru un raspuns cat mai urgent!!!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:26, 21 Martie 2018
Dvs doriti n lucruri deodata.
1. Trebuie dezbatuta succesiunea dupa bunici. La dezbaterea succesiunii, trebuie sa obtineti de la Directia de Asistenta sociala o curatela, prin care dvs (sau alta persoana, in afara de mama si bunica) sa o reprezentati pe matusa la dezbaterea succesiunii. Mai exact, sa semnati in locul matusii.
2. Nu exista "cedare" si nu exista "in favoarea". In masura in care mama dvs nu are nici un fel de pretentie la succesiunea bunicului, poate da o declaratie de renuntare la mostenire, partea mamei urmand a se imparti in mod egal intre bunica si matusa.
3. Dupa dezbaterea succesiunii trebuie intocmita documentatia cadastrala a imobilului si intabulat dreptul de proprietate al bunicii si matusii.
4. Puteti incheia cu bunica si matusa un contract de intretinere (le ingrijiti pe amandoua pana la deces, in schimbul imobilului).
Pentru semnarea contractului de intretinere, aveti nevoie de o alta curatela eliberata in mod expres in acest sens, iar curator sa fie o alta persoana in afara de dvs, care sa semneze contractul de intretinere pentru matusa.
De asemenea, bunica si matusa vor fi asistate de un angajat al Directiei de Asistenta Sociala din cadru Primariei.
5. Nu am inteles partea cu "sa-mi dea mie casa pentru a fi vanduta".
Casa o doriti dvs sau intentionati sa o vindeti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se imparte casa? bejenik bejenik mama a trait in casa cu bunicii,avandu-i in intretinere,i-a inmormantat,iar dupa decesul parintilor mei,unchii din partea mamei vor sa deschida ... (vezi toată discuția)
Succesiune urgenta Cristiana255 Cristiana255 Locuiesc intr-o casa parinteasca. Mama mea nu detine acte pe ea.trebuie succesiune de pe bunici.astfel se trece casa pe numele mamei pt ca tata e decedat.apoi ... (vezi toată discuția)
Pot fi dezmostenit? Sorinasandru Sorinasandru Suntem 2 frati,eu sunt plecat in strainatate de mai bine de 3 ani.Inainte de a pleca am locuit impreuna cu familia in casa mamei mele.De 5 luni de zile mama e ... (vezi toată discuția)