avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa mama ramasa vaduva
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa mama ramasa vaduva

Bună ziua,
Pe scurt prezint situația actuală:
Tata a murit în 1986 august, în decembrie a avut loc succesiunea , la care în mod normal jumătatea lui din casă a fost împărțit între mama și cele două fete. Casa construită de tata și mama în 1969 nu a fost întăbulată, ceea ce este specificat și în certificatul de mostenitor făcută în urma decesului.
Pe titlul de proprietate primită după revoluție este nominalizată numai mama.(fapt care nici nu am știut, ulterior nu consideram c-ar fi important) Pe acest titlu cu teren intravilan figurează cele 250mp pentru care a fost făcută succesiunea + restul terenului (total 2900mp) care i- a fost retrocedat.
In 2012 a murit și mama. Moștenitorii suntem eu și sora mea în mod egal. Am fost sfătuiți de notar, că ar fi bine prima dată să întăbulăm casa și terenul retrocedat și după aceea să facem succesiunea. Așa am și făcut. Casa și terenul în totalitate au fost întăbulate pe mama, după întocmirea actelor cadastral,conform titlului de proprietate.
Intrebarea mea este următoarea:
Se face abstracție de Certificatul de moștenitor după tata și se trece automat moștenirea după mama pe numele nostru (la cele 2 surori) sau trebuie făcut un fel de act la notar prin care se specifică și se operează succesiunea tatălui? Cum se face ca să fie corect ?
Mulțumesc anticipat pentru orice răspuns primit.
Marica.sz
Cel mai recent răspuns: Marica_sz , utilizator 22:19, 7 Iulie 2013
Nu prea este corect cum s-a procedat. Dupa decesul tatalui, 3/4 casa revine mamei iar restul de 1/4 celor 2 fiice, deci casa nu putea fi intabulata doar pe mama ci si pe cele 2 fiice.Cel mai bine este sa discutati cu notarul pe baza actelor pe care le detineti.

Bună ziua,
Notarul ne-a propus să facem un fel de întăbulare intermediara rectroactivă?!, dar în acest caz nu corespunde CF-ul actual.
Se poate face ceva legal cu ajutorul inginerului cadastru (care ne a făcut măsurătorile), notar și reprezentant OCPI, sau mai bine am semna o declaratie ulterioară că noi surorii am fi renunțat la mostenirea tatălui în favoarea mamei la decesul căreia oricum moștenim noi surorile.
Este vorbă despre o casă de la țară, care are mai de grabă valoare sentimentală.
Mulțumesc pentru atenție și vă doresc o dupăamiază plăcută
Marica.sz
Cand renunti la mostenire, renunti efectiv, atat la bunurile prezente cat si la cele viitoare,nu in favoarea cuiva.Plus ca prin Certificatul de mostenitor de pe urma tatalui sunteti mostenitoare atat dumneavoastra cat si sora, deci nu se mai pune problema de renuntare la succesiune.Care este situatia actuala a imobilelor, asa cum rezulta din incheierea de intabulare?
Pe titlul de proprietate eliberat pe numele mamei ce este trecut la modul de dobandire teren, prin constituire sau reconstituire?
Despre intabulare intermediara retroactiva, sincer eu nu am auzit.
Daca suprafata de teren de pe titlu este dobandita in timpul casatoriei parintilor, parerea mea este ca ar trebui eliberat de catre notar a unui Certificat de mostenitor suplimentar de pe urma tatalui, iar apoi dezbatuta succesiunea dupa mama.
Titlul este prin reconstituire (terenul făcea parte din grădina de lăngă casă și era în folosința părinților- doar pe acte era naționalizat).
Dacă notarul întocmește un certificat de moștenitor suplimentar după tata, atunci trebuie să se revină cu actualul CF conform căruia totul este întăbulat pe mama decedată, și actualizată să figurăm și noi surorii cu cota parte, după aceea se va trece la succesiunea după mamă?
Aceste lucruri poate face notarul?
Cel mai bine este sa mergeti la notar cu actele, el este cel mai in masura sa va indrume cum este corect sa procedati pe baza actelor pe care le aveti.

Alte discuții în legătură

Drept civil. mostenire! completare succesiune nicujexul nicujexul Buna ziua! Intrebare: Dupa decesul tatalui, la dezbaterea succesiunii, toti cei 4 copii au renuntat in favoarea mamei pt locuinta ce forma masa succesorala ... (vezi toată discuția)
Imposibilitate dezbatere mostenire gabiconstanta gabiconstanta bunicii mei nicolae si anica au avut 4 fete .--ionica , nela , lia , tudorita . in anul 1970 bunicul nicolae a decedat - sa facut succesiune - au ... (vezi toată discuția)
Situatie succesiune-titlu de proprietate Ion1944 Ion1944 In 1986 dupa decesul tatalui a fost facuta succesiunea X devenind mostenitor cu cota intraga (doar pt casa, terenul fiind in proprietatea statului), fratii y ... (vezi toată discuția)