avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1084 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de superficie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de superficie

In cazul concesionarii de catre o institutie publica a unui teren pe care se afla amplasate constructii proprietate a concesionarului opereaza dreptul de superficie?....adica acel concesionar are un drept real asupra terenului concesionat? Mentionez ca acel contract de concesiune a fost intocmit foarte prost deoarece nu a fost trecut obiectul contractului. Problema care se pune este daca concesionarul are dreptul de a cere autorizatie de constructie pentru niste extinderi, in limita terenului concesionat, avand in vedere ca autorizatia de constructie se emite doar la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil - teren si/sau constructii.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 12:49, 12 Martie 2009
Dreptu de concesiune este el însuşi un drept real, dar conţinutul său difera de cel al dreptului de superficie, cu care nu poate fi nici asimilat, nici confundat.

Drepturile concesionarului, în afara celor generale, sunt date de contract. În cazul în care ceea ce doriţi să faceţi excede prevederilor contractuale, solicitaţi modificarea pein act adiţional.

Liviu S.Bordaş
Va multumesc, d-le Bordas.
Ma interesa daca se poate elibera autorizatie de construire concesionarului, insa daca dreptul de concesiune este insasi un drept real, atunci e clar: concesionarul are dreptul sa ceara emiterea unei autorizatii, deoarece poseda un drept real asupra terenului.
Doar în măsura în care construirea unui imobil nu depăşeşte cadrul contractual.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren concesionat orelly orelly Buna ziua, ma poate ajuta cineva, doresc sa cumpar un teren concesionat de la o persoana fizica care a participat la licitatie in 2002, si sunt curios daca imi ... (vezi toată discuția)
Contractul de concesiune se transmite mostenitorului bel_bel bel_bel buna ziua tata a concesionat un teren cand era in viata , acum dupa moartea lui eu ca mostenitor am drept la acest teren concesionat ? (vezi toată discuția)
Teren concesionat lumynyta lumynyta buna ziua, pe un teren concesionat pe 49 ani se poate construi locuinta, poate ma ajuta cineva si imi da un rasp, multumesc (vezi toată discuția)