avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren concesionat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren concesionat

buna ziua, pe un teren concesionat pe 49 ani se poate construi locuinta, poate ma ajuta cineva si imi da un rasp, multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 14:00, 18 Noiembrie 2009
Contractul de concesiune este contractul prin care o persoana numita concedent transmite pentru o perioada determinata, de cel mult 49 de ani unei alte persoane numita cincesionar, care acttioneaza pe riscul si pe raspunderea sa, dreptul si obligatia de exlpoatare a unui bun, a unei activitati, sau a unui serciciu publc in schimbul unei redevente.asadar concesiunea poate fi de trei feluri : concesiunea de bunuri, concesiunea de servicii publice si concesiunea deservicii econoimice.
Pentru perioada concesiunii concesionarul are posesia si folosinta bunului si totodata dreptul de a culege fructele acestuia . Asadar concesionarul nu are un drept de dispozitie asupra bunului.Durata concesiunii este de cel mult 49 de ani dar poate fi prelungita cu cel mult jumatate din durata initiala.
Tinand cont de faptul ca prin intermediul unui contract de concesiune nu se transmite dreptul de proprietate , ci doar un drept de folosinta , consider ca nu puteti schimba destinatia bunului concesionat , ci trebuie sa il exploatati/folositi doar in scopul stabilit prin contract.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
ContSters47264, utilizator
Legea 50/1991 republicata (cu toate modificarile aduse inclusiv de L.117/2007), prevede: "Art.1. (1) Executarea lucrărilor de construcţii este permisă numai pe baza unei autorizaţii de construire sau de desfiinţare. Autorizaţia de construire sau de desfiinţare se emite la solicitarea deţinătorului titlului de proprietate asupra unui imobil - teren şi/sau construcţii - ori a altui act care conferă dreptul de construire sau de desfiinţare, în condiţiile prezentei legi.
Daca prin actul de concesiune (care nu este titlu de proprietate) se prevede acest drept, in mod explicit, atunci, cu siguranta vi se va elibera autorizatia necesara. Daca nu, ma indoiesc!
Dumneavoastra puteti solicita fie incheierea unui act aditional la contractul de concesiune, prin care sa vi se dea acest drept, fie solicita autorizatia asa, dar fara succes. Chiar si daca, dincolo de prevederile legii, sau prin "interpretarea" ei mai mult decat favorabila dvs., vi s-ar acorda autorizatia de constructie, prprietarul terenului poate solicita demolarea acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract concesiune monalisaalina monalisaalina Daca intr-un contract de concesiune scrie ca perioada de concesiune este de 50 de ani spesificandu-se ca perioada de recuperare a pretului este de 10 ani,ce ... (vezi toată discuția)
Ipotecare bun concesionat feel feel poate fi ipotecat un teren asupra caruia ai drept de concesiune iar constructia de pe teren este proprietatea concedentului? (vezi toată discuția)
Concesiune - riscuri bogdanfinante bogdanfinante am o rugaminte , stie cineva avizat ce riscuri sint la cumpararea unei concesiuni pt un teren? multumesc anticipat:O (vezi toată discuția)