avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am voie sa-mi consult personal dosarul de la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Am voie sa-mi consult personal dosarul de la judecatorie ?

Am fost zilele trecute la judecatoria Campina, cu o cunostinta, care in calitatea sa de reclamant intr-un dosar, a vrut sa-si vada dosarul. Cei de la arhiva i-au spus ca nu poate sa-si vada dosarul decat cu un avocat.

Intrebare: exista vreo lege care obliga reclamantul sa-si aduca un avocat la judecatorie, pentru a-si vedea dosarul ?
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 16:43, 7 Iulie 2013
Dupa cate cunosc eu, nu exista o lege care spune ca una din partile din proces nu poate sa-si vada dosarul decat prin avocat.
Cel putin eu mi-am vazut un dosar in instanta fara nici un avocat.
Stimată doamnă,

Este un abuz. Dacă partea dorește să-și consulte dosarul, nu esistă nici o interdicție legală pentru a o împiedica.

Fiind însă vacanță, va trebui să se încadreze în programul de lucru al arhivei, care este restrâns față de perioada normală de lucru.

Cu stimă.
Cunostiinta sa mearga din nou la arhiva judecatoriei,sa procedeze ca si prima data cerand dosarul ptr.studiu/cercetare,iar in cazul in care cei de la arhiva vor da acelasi raspuns, cunostiinta dvs sa le ceara functionarilor sa ii arate ei legea pe care se bazeaza.

@adolfinapop are dreptate!
Partea personal are acces la dosarul sau, cu conditia sa prezinte la arhiva o carte de identitate si ca dosarul sa se afle in arhiva. Partea poate face xerox din dosar, formuland o cerere scrisa in acest sens.

Nu are nevoie de un avocat care sa o insoteasca pt studierea dosarului, legea nu impune nicaieri acest lucru.
Cod Proceduera Civila- Nou:
Art. 13. -
....................................................................
"(3) Partilor li se asigura posibilitatea de a participa la toate fazele de desfasurare a procesului. Ele pot sa ia cunostinta de cuprinsul dosarului, sa propuna probe, sa isi faca aparari, sa isi prezinte sustinerile in scris si oral si sa exercite caile legale de atac, cu respectarea conditiilor prevazute de lege."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comunicarea motivelor pentru care am fost citat Sunrunner Sunrunner O prietena a gasit o citatie in cutia postala neansotita de comunicarea motivatiei citatiei (nu stie de ce a fost citata). I s-a spus doar sa se prezinte in ... (vezi toată discuția)
Dosar judecatorie clucer clucer Buna ziua, cum se procedeaza daca as dori sa vad ce contine dosarul depus de avocat la judecatorie?poate fi solicitat spre lecturare si de catre ... (vezi toată discuția)
Mandatarul,in ncpc, are voie sa puna concluzii orale in recurs ? ivasi ivasi ca urmare a deciziei curtii constitutionale mandatarul are voie la concluzii orale in RECURS ? (vezi toată discuția)