Un prieten X a primit de un anume Y un obiect de uz gospodaresc pentru a il repara. Intrucat acesta nu s-a mai putut repara, l-a sunat pe Y sa vina sa-si ia obiectul. Acesta i-a spus, telefonic, ca nu va veni personal si ca va trimite o ruda sa ridice obiectul. Aceasta a venit, a spus ca vine din partea lui Y, a descris obiectul, a stiut numele lui Y, nr. de telefon al acestuia si, avand in vedere si discutia telefonica anterioara, a intrat in posesia obiectului respectiv. La cateva zile a venit Y pentru a-si ridica obiectul, ocazie cu care X i-a spus ca nu-l mai are intrucat l-a dat rudei lui Y, asa cum discutasera si la telefon. Y i-a spus ca el nu a trimis pe nimeni sa ridice obiectul si i-a cerut sa-i dea obiectul, formuland ulterior si plangere penala pentru art. 213 CP. acum vine dilema : Y nu refuza sa restituie bunul, dar nu-l mai are. X spune ca acest aspect e doar un pretext al lui Y pentru a nu i-l mai restitui, fiind un refuz indirect. am studiat art. 213 si se pare ca au dreptate ambii, avand in vedere ca si cartile de drept trateaza acest aspect diferit.
Păi ruda lui y s-a prezentat sau nu să ridice obiectul în numele lui y? Ar putea fi abuz de încredere comis de ruda lui y , care a ridicat obiectul fiind mandatat în acest sens de y , iar apoi refuză să-l restituie. Câtâ vreme x şi y au purtat o discuţie telefonică prelabilă şi au convenit că vine cineva să ridice obiectul, x nu se face vinovat de nimic .
X zice ca a venit ruda lui Y sa ridice obiectul respectiv. Y zice ca nu a trimis pe nimeni si implicit X trebuie sa-i restituie bunul. referitor la discutiile telefonice acestea au avut loc intre cei doi, insa fiecare dintre ei au versiuni diferite cu privire la continutul acestora. X zice ca Y i-a zis de ruda respectiva, dar nu poate dovedi cu martori, Y zice ca au discutat doar referitor la posibilitatea de a fi sau nu reparat bunul respectiv, de asemenea fara martori. In aceasta situatie impotriva lui X se poate da NUP, avand in vedere ca el nu a refuzat restituirea bunului si chiar mai mult l-a dat persoanei trimise de Y sau care s-a prezentat ca fiind trimisa de Y? Pe de alta parte Y zice ca X motiveaza cu venirea rudei pentru a nu-i mai restitui bunul sau, deci refuzand indirect inapoierea bunului.
Daca Y a depus aparatul si a primit un bon la schimb, Y (sau ruda lui Y) ar fi trebuit sa se prezinte cu bonul. Daca nu s-a prezentat cu bonul, ar fi trebuit ca X sa ii ia macar datele din buletin celui care s-a prezentat. Asadar daca aparatul s-a depus pe bon, trebuia dat inapoi tot pe bon. Daca nu exista inscrisuri, probabil ca X nu a primit nimic si nu a dat nimic nimanui.
Sa faca plangere penala daca nu a trimis pe nimeni.
Daca a trimis pe cineva atunci inseamna ca s-a predat bunul.
Se va cerceta si stabili de organul judiciar.
tocmai asta e : Y a formulat plangere penala pentru art. 213. organul de cercetare penala i-a zis lui X ca va incepe urmarirea penala impotriva lui intrucat nu a putut face dovada ca intr-adevar a venit cineva si a luat bunul respectiv si ca aceasta scuza este de fapt un refuz indirect de a-i restitui bunul lui Y. In momentul in care ruda lui Y a luat bunul de la X, acasa erau sotia lui X si fiica acestuia majora care au si predat bunul catre ruda lui Y. dar politistul a zis ca declaratiile acestora sunt subiective si ca e normal sa sustina varianta lui X.