Persoana X are o relatie lavorativa cu persoana Y,colaborari profesionale, aceasta persoana Y ii" inchiriaza" o masina lui X,mai mult pe acte(punandu-se de comun acord ca valoarea chiriei sa nu se plateasca,urmand ca X sa plateasca reparatia masinii),masina folosind-o in scopuri lavorative pentru amandoi,precizez ca masina la momentul inchirierii nu era in stare buna,necesita diverse reparatii pentru a putea fi utilizata,X a reparat masina,suportand costurile de reparatie.Mentionez ca exista si o procura in care Y il desemneaza pe X sa se ocupe de un punct de lucru,de desfasurarea activitatii in conditii normale.Y ii intocmeste procura de folosire a masinii pe langa acel asa zis contract de inchiriere.
Dupa un timp Y vine cu urmatoarea pretentie,sa i se plateasca perioada in care masina i-a fost inchiriata(o suma mare care depasea valoarea masinii) nerecunoscand ca X a reparat cu bani proprii masina,iar intre ei existand un raport lavorativ,si acel act prin care X este desemnat sa se ocupe de desfasurare activitatii,intr-un final ajung la un acord comun,Y ii vinde masina lui X,se face un contract de vanzare-cumparare,din acel moment relatia dintre cei doi s-a terminat.
Ca,mai apoi X sa primeasca in scris somatie de plata din partea avocatului lui Y,si pe langa asta i se intocmeste plangere penala pentru abuz de incredere conf art.213 cod penal.
P.S In perioada cand masina i-a fost incredintata si dusa la reparatii X are martor,la fel si in momentul in care s-a facut acel contract de vanzare-cumparare al masinii.
In primul rand era bine sa detineti documente care sa arate valoarea si perioada in care sau facut intretinerile respectiv reparatiile la autovehicolul in cauza, nu doar martori, posibil sa le si detineti, fiindca ar fii benefic.
Valoarea de inchiriere se poate stabili dupa tipul, vechimea, uzura, de expertii din domeniu, sau comparativ cu societatiile ce se ocupa de aceasta activitate.
Art 213 cp reglementeaza abuzul de incredere ca "fiind fapta unei persoane de a-si insusi un bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de al restitui.
Al 1 al aceluiasi art denota incadrarea penala in cazulrefuzului de a returna bunul in momentul incetarii raportului juridic, (dupa o detentie precara)
Art 213cp al 2nu trebuie confundata obligatia de restituire a bunului detinut precar, cu obligatia de a restitui o suma de bani.....
Asa ca nu ai refuzat sa inapoiezi bunul, chiar la i achizitionat (in baza unui contract), iar valoarea ceruta pe chiria autovehicolului nu face obiectul art213cp, ci doar pe cale civila
o zii buna:rolleyes:;);)