avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... La ce varsta pot iesi la pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

La ce varsta pot iesi la pensie?

nascut-25.09.1961

angajat cu carte de munca-30.07.1979

grupa 1 de munca-30.07.1979 pana luna 04.2001

grupa deosebita 04..2001- 2013

Lucrez la combinatul din Galati

Am inteles ca anii din grupa 1 de munca au trecut in grupa

deosebita,e normal asa ceva daca eu am platit grupa 1 atatea

ani? La ce varsta pot pot iesi la pensie? Pot iesi anul asta?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 08:41, 17 Noiembrie 2022
1. Pentru un barbat nascut in septembrie 1961 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru anii lucrati in gr.I de munca si in conditii deosebite de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 7 ani si 6 luni (65/0 - 7/6 = 57 de ani si 6 luni);
- se adauga la stagiul de cotizare 14 ani (34 + 14 = 48 de ani).

3. Puteti solicita pensie pentru limita de varsta la 57 de ani si 6 luni, in martie 2019.

4. Pensia anticipata si pensia anticipata partiala nu intra in discutie deoarece acestea se acorda la varsta de 60 de ani.

5. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 158
(1) Perioadele de vechime in munca realizate in grupele I si a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate in activitatile care, conform prevederilor art.30,alin.(1), sunt incadrate in conditii speciale.

(2) Adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca sunt valorificate, numai in situatia in care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.
Va multumesc pentru raspuns!
Pentru femeie, luna și anul nașterii.
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2022
Carp Mircea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare Valer1234 Valer1234 buna ziua. as dori un raspuns pentru varsta la care as putea iesi la pensie. lucrez din anul 1980, pana in perioada 2001 am avut grupa 1 de munca iar din 2001 ... (vezi toată discuția)
Lamurire grupa i de muncã alexandraungurean alexandraungurean Bună ziua. Vă rog să mă lămuriţi într-o privinţă. Tatăl meu împlineşte în februarie 2014, 34 ani de muncă la Grupa I (CFR conform prevederilor ... (vezi toată discuția)
La ce varsta pot iesi la pensie? Radu01 Radu01 buna seara! va rog sa imi spune-ti la ce varsta pot sa ies la pensie dupa noua lege, ma incadrez in grupa a II a de munca si am 31,6 ani de grupa a 2-a lucrati ... (vezi toată discuția)