avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Calcularea datoriei catre o firma de recuperari creante
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Calcularea datoriei catre o firma de recuperari creante

as dori sa stiu atunci cand o datorie ajunge la firma de recuperari creante, firma respectiva, ce suma poate reclama cu temei legal? ma refer cat restanta initiala catre banca(sau societate de telefonie sau orice alta companie), cat dobanda (aplicata de banca (sau telefonie ) si recuperator) si cat penalitati (aplicate de catre cine si pe ce temei). ma intereseaza acest subiect deoarece deocamdata nu am gasit pe nicaieri cum se calculeaza datoria pe care o reclama recuperatorii, care de multa ori cer bani in plus fata de datorie, fara a avea vreun temei.
Asadar, cum ajung recuperatorii la diferitele sume?
Raspunsul il gasiti in contractul dvs incheiat cu banca, ala e temeiul, firma e doar imputernicita sau a cesionar, ce va pretinde sunt sume datorate de dvs in baza contractului incheiat cu banca. Nu platiti dobanda mai mare, problema e cu penalitatile ca acestea se calculeaza pt intarziri pt tot creditul declarat scadent anticipat.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat, pt ca am impresia ca pe undeva am treaba cu camatari.
Eu am luat un credit de 5000eur. Am platit la banca 900eur aprox. Dupa aceea, anumite circumstante, nu am putut plati o perioada. S-a cesionat dosarul la firma recuperari. Unde am inceput sa platesc de cand m-au contactat initial, deoarece consider ca orice datorie facuta trebuie achitata.
Dupa 3 ani de plati continue catre firma recuperari, ii rog sa imi trimita ce plati am facut si cat mai am de plata.
Si desfasuratorul arata astfel, nu stiu daca e legal sau ma jecmanesc:
Debit initiala- 5100Eur
Dobanda- 820eur
Penalizari- 2100Eur
Dobanda Legala- 400eur
Taxa administrare- 0
Total- 8420eur
Plati efectuate- 4650eur
Total rest plata- 3770eur.
Sumele sunt rotunjite, asta nu avand prea multa importanta.

Sunt corecte calculele? O firma de recuperari cand preia o creanta continua sa ii mai aplice dobanzi? dar penalizari? Sau ei cumpara creanta si au dreptul sa ceara exact cat ramane de plata din creditul facut la banca si sa ii aplice doar penalizari?
E normal sa nu imi scada ceea ce eu platisem inainte catre banca? vreo 900eur? e corect cat imi cer ei? pt ca eu tot platesc si de vreo cativa ani se pare ca nu mai scade datoria cu toate ca platesc luna de luna.
Orice parere imi este de ajutor.
Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2013
meme1234, utilizator
Nu stiu daca sunt corecte, nu stiu ce va scrie in contract si chiar daca vedeam, era degeaba ca trebuie sa stii si cum se calculeaza.
Culmea tupeului sa scrii ca aveti taxa de administrare 0 cand pretinzi penalitati de 2 mii si ceva de euro si dobanda, apoi si dobanda legala..( la ce suma or fi calculat ? )

Nu aveti decat 2 variante, una ar fi sa negociati sa incercati sa obtineti o reducere, ori daca nu platiti si veti ajunge sa fiti executat silit, sa faceti contestatie la executare si sa obtineti pe aceasta cale o reducere a sumelor pretinse. Sa aveti in vedere ca asteptand , datoria va creste si daca ajungeti la executare, i se va adauga sumei datorate si cheltuieli cu executarea pe langa penalitatile care curg.
dupa spusele lor, mi-ar face reducere daca as plati o suma mare o data, sau daca as mari rata lunara cu 50eur la fiecare a 6-a rata, a 7-a rata sa fie gratuita. sau daca as plati o data 600eur mi-ar face reducere de 100eur. In fine, mi se pare ca sunt la carrefour cu ei cu reducerile astea. mie mi-ar fi placut sa fie o transparenta totala si sa pot sti cum s-a ajuns la sumele astea si daca e legala forma in care s-a ajuns la suma asta. eu cu ei nu am un contract si nu stiu daca contractul pe care eu l-am avut cu banca este contractul care se respecta acum intre mine si firma de recuperari. sunt multe necunoscute...
si inca ceva, e legal ca in debitul initial sa fie 5100eur? tinand cont ca eu am platit bancii 900eur si creditul luat de la banca era 5000eur? nu ar fi trebuit sa mi se ceara 4100eur in loc de 5100, ca si debit initial?
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2013
meme1234, utilizator
Da, va pot face reducere pt ca au platit putin pt cesiune.
Puteti discuta cu firma si despre plata pe care ati facut-o catre banca, desi suma initiala e cea cesionata catre ei, la data cand v-au preluat ei, aia era suma datorata, formata din rest de credit, dobanzi si penalitati, de atunci, penalitatile tot curg, plata ce-o faceti dvs lunar, stinge partial aceste penalitati.
Incercati sa negociati cu ei.

Alte discuții în legătură

Datorie banca cedata unei firme de recuperari creante ioana_popescu ioana_popescu buna ziua, problema mea sta in felul urmator. in urma cu mai multi ani, vreo 7, am facut un credit la o banca la care am facut plata unor rate dupa care nu ... (vezi toată discuția)
Firma recuperare credite nedelcuc nedelcuc Buna ziua. In urma cu ceva timp am avut un credit la [BANCA], neachitat. Nu mentionez acum motivele. Ideea este ca intre timp am intrat pe ,,mainile'' celor d ... (vezi toată discuția)
Executare silita Dana_Abarjan Dana_Abarjan Buna ziua, Am nevoie de un sfat. Am facut un credit in 2008 de 17.000 de lei la BCR, din care am platit 9.600 de lei, dar am ramas fara loc de munca in ... (vezi toată discuția)