Buna ziua. Ne pregatim sa infiintam o asociatie cu profil educational-cultural, in care unul din cei 3 membri fondatori este cetatean francez, rezident de cativa ani in Romania. Printre multele intrebari si dileme de care ne lovim se afla si urmatoarele, unele poate putin naive:
1. Care ar fi conditiile si dispozitiile speciale in legislatia si procedura infiintarii asociatiei, in acest caz? Exista anumite conditionari speciale ori restrictii in ceea ce priveste asocierea unui cetatean EU intr-o asociatie cu sediul in Bucuresti Romania? Sau va puteti gandi la anumite clauze speciale care ar trebui incluse in statut/actul constitutiv?
2. In conditiile in care aceasta persoana lucreaza in Romania, este salarizata aici, are rezidenta si cont bancar, unde solicitam cazierul fiscal - in Franta sau Romania? Ce acte ar trebui in principiu din Franta in aceasta privinta?
3. Daca la un moment dat am dori sa deschidem un punct de lucru in Franta am putea-o face? Cam pe unde sta legislatia internationala in acest sens?
4. Exista oare si posibilitatea de a face si inregistra asociatia in sens invers - adica pe teritoriu francez, cu punct de lucru in Bucuresti?
Va multumesc de pe acum pentru informatii. Stiu ca am pus multe intrebari dar m-ar ajuta si daca, in loc de a va complica cu anumite raspunsuri, mi-ati putea indica eventuale resurse online care sa contribuie la clarificarea lucrurilor in situatia noastra.
La intrebarea 1: Legislatia romana nu pune nicio conditie si nu face nicio restrictie sau diferentiere in materie de cetatenie sau rezidenta a fondatorilor sau membrilor unei asociatii - pot chiar toti sa fie cetateni straini, inclusiv din state non-UE si nici nu cere vreun text legal sa aiba macar drept de intrare si sedere legala pe teritoriul Romaniei...
La intrebarea 2: Conform art.8 alin.2 din OG 75 / 2001, daca fondatorul este persoana fizica sau juridica straina neinregistrata fiscal in Romania, in locul certificatului de cazier fiscal va depune o declaratie pe proprie raspundere autentificata notarial cum ca nu are datorii fiscale. Trebuie deci sa verificati situatia inregistrarii fiscale a acelui cetatean strain in relatia cu fiscul roman.
La intrebarea 3: Este vorba de ”sediu secundar”, la ONG-uri neoperandu-se cu termenul ”punct de lucru” fi fiind cu totul alte reglementari legale incidente.... Trebuie verificata legislatia nationala franceze, neexistand dupa stiinta mea o norma de drept international care sa reglementeze specific acest subiect. Nu am timp sa verific daca exista vreo conventie bilaterala intre Romania si Franta in acest sens....
La intrebarea 4: Un sediu secundar prin are un ONG francez sa functioneze in Romania este posibil, dar cu o procedura foarte greoaie - trebuie inregistrat la instanta, asemanator unui ONG nou persoana juridica romana, dar dupa o prealabila autorizare administrativa prin Hotarare a Guvernului Romaniei, conform prevederilor speciale din OG 26 / 2000 privind autorizarea functionarii in Romania a ONG-urilor straine. Deci mult mai complicat decat sa faci o entitare care sa reprezinte in Romania o firma din Franta....