avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema Contract vanzare-cumparare cu clauza de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema Contract vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager si intretinere.

Buna ziua,
Ce ma sfatuiti sa fac in cazul in care am incheiat cu o persoana varstnica un contract v-c cu clauza de uzufruct viager si clauza de intretinere (tevin cu citat exact din contract) iar respectiva persoana (82 ani si la al doilea contract de acest tip din ce am aflat) incearca sa rezilieze acest contract.
detalii: incepand din dec 2012 cand am incheiat contractul si am suportat chiar toate cheluielie (persoana nu a platit nimic) i-au fost achitate lunar cheltuielile apartamentului (curent, telefon, intretinere, TV) , cumparate medicamentele de pe reteta lunara, cumparate alimente de 2 ori pe saptamana (in aceasta perioada a a economisit si si- efectuat lucrari stomatologice in valoare de aprox 3000 ron dintr-o pensie de 7-800 ron).
In ultimele 2 saptamani m-am trezit cu toate cele de mai sus ca am fost reclamat la Autoritatea tutelara pentru nerespectarea contractului ba mai mult a inceput sa nu mai deschida usa nici macar pentru a-i duce alimente urland pe geam la vecini sa sara in ajutor ca vrem sa o omoram eu si sotia (un adevarat circ).
Dat fiind ca suntem a doua tura de " inconstienti care ne-am legat la cap cu asa ceva" ce ma sfatuiti sa fac? eu nu vreau sa desfac contractul intrucat chaltuielile mele totale de pana acum dec-iun de aprox 14.000 ron nu am cum sa le mai recuperez...
Autoritatea tutelara cu care am discutat in urma sesizarii m-a anuntat ca o sa ancheteze.... cand i-am anuntat tel. ca nu mai vrea sa deschida usa.
Una peste alta dac o tine tot asa chiar nu am cum sa imi onorez obligatiile (in fata unei usi inchise) .

Astept o sugestie sau o cale de urmat cat mai curand posibil. revin cu citat din contract.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 19:29, 11 Iulie 2013
Nu are nimeni absolut nici o idee legat de ce ar trebui sa fac??
Depuneti in scris o sesizare la Autoritatea Tutelara, platiti ca si pana acum facturile, mergeti sa ii duceti alimente insotiti de o persoana care ar putea fi audiata ca martor, pastrati bonurile...etc

II va fi greu sa anuleze acel contract, data fiind varsta dumneaei, costurile si durata unui astfel de dosar.
Buna ziua,
Chiar acum m-am intors de la respectiva persoana in urma unei incercari esuate de a-i procura reteta lunara de medicamente. Am sunat inainte si am anuntat ca vin. mi-a transmis de la tel ca nu am ce cauta sa o las in pace. Am mers totusi insa nu a dat drumul la scara blocului cu tate ca i-am spus ca nu vreau decat sa imi dea reteta si eu sa ii procur medicamentele. Refuz categoric, "Nu am nevoie, mi le-am cumparat ... lasati-ma in pace!"

Eu as plati ce spuneti dumneavoastra : cheltuieli aprtament, telefon, curent.... dar am nevoie de facturi. Poate doar intretinerea apartamentului as putea fara.

Va citez mai jos din contract:
"Pretul vanzarii este de 1000 euro, echivalentul a 4476.2 lei, calculat la ....., pe care eu , vanzatoarea declar ca l-am primit in intregimede la cumparatori, azi data autentificarii contractului, cu mentiunea ca eu, vanzatoarea, imi rezerv pe tot timpul vietii dreptul de uzufruct viager asupra apartamentului mai sus mentionat (sa ma pot folosi de apartament pe tot restu vietii fara vreo restrictie din partea cumparatorilor) si cu obligatia cumparatorilor de a ma intretine cu toate cele necesare traiului (hrana , imbracaminte, medicamente), solicitand totodata notarea acestora in registrul de publicitate imobiliara."
mai scrie ca trebuie sa o inmormantez......

Date fiind cele de mai sus, faptul ca suntem "tura doua de inconstienti care patim povestea asta cu acesta batranica fapt confirmat azi si de vecinii din fata blocului cu care am stat de vorba e suficient sa fac sesizare la Autoritatea tutelara, sa caram eu sau sotia pe cineva cu noi ca martor de fiecare data cand ne da cu "flit" la usa si sa platesc niste cheltuieli de apartament (care nu imi dau seama din contract citat mai sus daca eu sau ea trebuie sa le plateasca). Nu as avea cum sa ii pun intr-un cont sau sa ii trimit prin posta 500-600 ron de ex. ?

Multumesc anticipat inca o data.
Intretinerea se poate presta in natura sau prin echivalent deci se poate sa dati bani pentru ingrijirea batranei.
Art. 2.261. -
(1) Dacă prestarea sau primirea în natură a întreținerii nu mai poate continua din motive obiective sau dacă debitorul întreținerii decedează și nu intervine o înțelegere între părți, instanța judecătorească poate să înlocuiască, la cererea oricăreia dintre părți, fie și numai temporar, întreținerea în natură cu o sumă de bani corespunzătoare
(2) Atunci când prestarea sau primirea în natură a întreținerii nu mai poate continua din culpa uneia dintre părți, instanța va majora sau, după caz, diminua cuantumul sumei de bani care înlocuiește prestația de întreținere.

Art. 2.263. -
(7) Rezoluțiunea contractului de întreținere nu se poate cere pentru motivele prevăzute la art. 2.261 alin. (1).

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere balazszsuzsa balazszsuzsa buna ziua, ce este de facut daca sa incheiat un contract de intretinere cu uzufruct viager, si acum cand tanti a inceput sa se razgandeasca, inceraca sa nu mai ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de intretinere pottyi pottyi Buna ziua, Am incheiat un contract de intretinere cu uzufruct viager,cu o batrana cu probleme de vedere,de 83 de ani,care nu are nici un mostenitor. Dansa ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere kristhinel_87 kristhinel_87 Buna ziua! Intrebarea mea este un pic mai ciudata. Este posibil ca intr-un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere sa fie mentionat faptul ca ... (vezi toată discuția)