avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reziliere contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reziliere contract de intretinere

Buna ziua,

Am incheiat un contract de intretinere cu uzufruct viager,cu o batrana cu probleme de vedere,de 83 de ani,care nu are nici un mostenitor. Dansa avea in proprietate 2 corpuri de cladiri : o casa (A) si un grajd cu teren (B). Obiectul contractului de intretinere este corpul B, evaluat la 25000 Ron, iar corpul A face obiectul unui testament tot in favoarea noastra.Mentionez faptul ca sunt a 22-a persoana caruia i-a facut testament.
Dezmembrarea pentru cele 2 corpuri le-am suportat noi, dar chitantele sunt pe numele ei. Noi am facut niste modificari , bineinteles cu acordul ei, si am transformat-o intr-o locuinta. Intre timp am aflat ca ea a revocat testamentul si l-a facut in favoarea altcuiva. Noi ne facem datoria de intretinere tot ce inseamna facturi, lemne, mancare dar nu ma lasa sa fac curat, medicamente si haine isi cumpara ea, asta tot pentru ca asa vrea dansa. Isi face analizele la 3 luni ,ca sa vada daca nu cumva vrem s-o otravim. Intre timp relatiile dintre noi s-au racit si i-si face tot felul de scenarii, cum ca noi vrem s-o omoram, ne ameninta ca se duce la politie si lucruri urate....
Stimulata de cineva "binevoitor" a fost la un avocat care i-a zis ca ea ar putea sa ne ceara noua chirie pentru faptul ca locuim in casa amenajata de noi , cu banii nostri. Intrebarea este
1.daca ea poate sa rezilieze contractul de intretinere pe motivul ca medicamentele si hainele si le cumpara ea sau orice alt motiv la ce scenarii are in mintea ei#-o
2. daca totusi poate sa rezilieze contractul, ce se va intampla cu casa pe care noi am amenajat-o , valoarea serviciilor (dezmembrare+facturi+ mancare) depasind deja demult valoarea la care a fost evaluat corpul B. Am putea oare avea noi castig de cauza ?


Multumesc
Cel mai recent răspuns: pottyi , utilizator 14:50, 29 Septembrie 2011
Daca v-a facut testament dvs. , fiind al 22-lea, cel mai probabil nu va fi ultimul, iar in ipoteza in care va intocmi altul, in favoarea altei persoane, testamentul facut dvs. se revoca automat.
Batrana nu poate sa ceara relizierea pe motivul ca ea insasi refuza medicamentele si alte lucuri pe care dvs. sunteti gata sa i le oferiti, acesta nefiind un motiv care sa conduca la reziliere.Doar ca tebuie sa dovediti , prin martori, refuzul acesteia.
In ipoteza rezilierii, lucrurile vor sta astfel, valoarea intretinerii nu va va fi restituita, in schimb, bunul primit trebuie restituit, daca ati achitat si un pret pentru bunul primit urmeaza a va fi restituit, ca si valoarea lucrarilor de imbunatatire efectuate.
Multumesc pentru raspuns. As mai avea o intrebare: as putea eu oare sa-i ofer pretul amintit in contract si sa cumpar de la ea imobilul amintit? sau sa-i ofer o suma care s-o platesc lunar prin care sa ma achit de obligatiile lunare desi in contract nu se mentioneaza acest lucru?
Da, puteti sa conveniti ca obligatia de intretinere , prin prestarea ingrijirilor si a altor servicii la care v-ati obligat , sa o transformati intr-o suma de bani lunara, insa doar daca veti cadea de acod in acest sens .Si in ipoteza in care va veti judeca, instanta poate decide astfel.
Cat priveste plata pretului imobilului , poate in conditiile rezilierii, fiindca momentan imobilul are situatia pe care o are, adica v-a fost transmis in schimbul intretinerii.In cazul restituirii lui, ca urmare a rezilierii, puteti propune batranei si aceasta conventie, ca si oricare alta permisa de lege, insa depinde si care este interesul batranei, fiindca cert ea doreste intretinere, o ingrijire corespunzatoare si nu vanzarea unui imobil.
Se stie ca acesti batrani sunt capriciosi, iar cand va angrenati la asa ceva ar trebui sa va asumati si astfel de rasturnari de situatie si sa incercati sa aplanati cu abilitate conflictele ivite, pentru ca scopul contractului sa fie atins si nu sa ajungeti sa va judecati . :)
buna ziua.
daca in contractul de intretinere s-a specificat in ce va consta intretinerea efectiva, adica: medicamente, hrana, etc. , ( de exemplu) iar dvs. nu va respectati aceasta obligatie, doamna va putea sa solicite rezolutiunea contractului de intretinere in instanta .
si are toate sansele sa castige.
indicat ar fi sa va luati masuri de precautie. de exemplu, la data la care mergeti sa-i duceti doamnei respective alimente si hrana, luati cu dvs. o terta persoana, in calitate de martor.
daca doamna refuza ceea ce-i oferiti dvs., intocmiti un inscris sub semnatura privata, datat si semnat , inclusiv de catre martor, in care mentionati refuzul doamnei .
buna ziua,

problema ar fi ca ii duc mancare zilnic la pranz, felul 1 si 2, incalzit si nu prea am martori pt acest lucru decat periodic, pt ca nu lasa pe nimeni inauntru la ea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere vs.contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere potyi potyi Buna ziua, Suntem pe cale sa incheiem un contract de intretinere cu o doamna batrana care nu are rude. Dansa a mai avut asa zisi intretinatori dar numai cu ... (vezi toată discuția)
Cum pot rezilia un cv-c apartament cu clauza de intretinere? daniela63 daniela63 Buna seara, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: in urma cu 2 ani, tatal meu, in varsta de 74 de ani, impreuna cu sora mea (42 ani )si cumnatul meu ... (vezi toată discuția)
Modificare contract de intretinere? potyi potyi Buna ziua, Am incheiat un contract de intretinere in urma cu 2 ani cu o batrana de 84 ani,cu handicap de vedere care nu are nici o ruda in viata. In ... (vezi toată discuția)