avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Restituire Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Restituire Somaj

Buna ziua, sper sa ma ajutati in urmatoarea problema. In urma cu 2 ani am fost destituit din functia publica pe care o ocupam, datorita disponibilizarilor de la stat, si am intrat in somaj timp de 6 luni. Am castigat repunerea in functie si plata salariilor pe perioada demiterii. Astazi mi-a venit de la AJOFM o decizie care ma obliga sa restitui banii primiti in perioada somajului aceasta fiind executorie . Doresc sa stiu daca este legala decizia lor .Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:09, 8 Iulie 2013
1. Este un efect al principiului restitutio in integrum.

2. In aceste conditii, somajul este considerat un venit nedatorat si ca urmare, AJOFM va obliga sa-l restituiti.

Legea nr.76/2002, art. 47 :
(1) Sumele acordate în mod necuvenit din bugetul asigurărilor pentru şomaj, precum şi orice alte debite constituite la bugetul asigurărilor pentru şomaj, altele decât cele provenind din contribuţii, se recuperează pe baza deciziilor emise de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau, după caz, de centrele regionale de formare profesională a adulţilor, care constituie titluri executorii.

(2) Sumele prevăzute la alin. (1) se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripţie legal.

(3) Sumele rămase nerecuperate de la beneficiarii decedaţi nu se mai urmăresc
1. Daca ati fost repus in functie si ati primit si salariile pe perioada demiterii inseamna ca nu puteati ca in aceeasi perioada sa aveti si salariu si indemnizatie de somaj.

2. - Asadar este corect sa restituiti indemnizatia de somaj primita in mod necuvenit.
- Daca piedeati procesul nu mai restituiati banii.
Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc de raspunsuri. O sa il platesc, nu este o suma foarte mare. Salariile din urma nu le-am primit, Judecatorii s-au pronuntat in favoarea statului si restituire lor pana in 2016
In locul dvs , as fi chemat in garantie pe angajatorul care a procedat la o concediere nelegala , astfel incat sa plateasca in solidar cu dvs acea suma de bani datorata ca somaj necuvenit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigii de munca florin40 florin40 Va salut cu mare respect.As dori si eu un raspuns la urmatoarea problema.Am un proces pe rol cu fostul angajator pentru plata unor drepturi banesti si as dori ... (vezi toată discuția)
Restituire indemnizatie somaj sxamo39_p sxamo39_p Daca o persoana a fost concediata abuziv si in urma unui proces se anuleaza concedierea si este reintegrata la fostul loc de munca, atunci [b]va fi obligata de ... (vezi toată discuția)
Restituirea indemnizatiei de somaj dupa castigarea procesului privind reintegrarea in unitate alcibiade alcibiade O fosta salariata castiga in instanta dreptul la reintegrare in unitate si de toate drepturile salariale cuvenite in acea perioada, dupa ce postul ei a fost ... (vezi toată discuția)