avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recidivist, explicatie termen
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Recidivist, explicatie termen

se considera a fi recidivist, daca? pt. conducere auto cu permis suspendat s-a primit o pedeapsa de 4 luni cu suspendare si apoi pt. trafic droguri 3 ani. Ce este de fapt recidiva in termeni juridici?
Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 20:51, 8 Iulie 2013
Potrivit art. 37 Cod pen., există recidivă pentru persoana fizică

a) când după rămânerea definitivă a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii mai mare de 6 luni, cel condamnat săvârşeşte din nou o infracţiune cu intenţie, înainte de începerea executării pedepsei, în timpul executării acesteia sau în stare de evadare, iar pedeapsa prevăzută de lege pentru a doua infracţiune este închisoarea mai mare de un an;

b) când după executarea unei pedepse cu închisoare mai mare de 6 luni, după graţierea totală sau a restului de pedeapsă, ori după împlinirea termenului de prescripţie a executării unei asemenea pedepse, cel condamnat săvârşeşte din nou o infracţiune cu intenţie pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de un an;

c) când după condamnarea la cel puţin trei pedepse cu închisoare până la 6 luni sau după executare, după graţierea totală sau a restului de pedeapsă, ori după prescrierea executării a cel puţin trei asemenea pedepse, cel condamnat săvârşeşte din nou o infracţiune cu intenţie pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de un an.


Avand in vedere aceste dispozitii legale raportat la faptul ca prima dvs. condamnare a constat intr-o pedeapsa mai mica de sase luni si ca nu va incadrati la lit. c a art 37 Cp, rezulta ca nu va aflati in stare de recidiva

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Artcolul 37 litera a cod penal adapralea adapralea Art. 37. – Recidiva în cazul persoanei fizice Existã recidivã pentru persoana fizicã în urmãtoarele cazuri: a) când dupa ... (vezi toată discuția)
Plangere penala sergiu_23 sergiu_23 am fost agresat fara vina intr-o seara in comuna mea si fost la medicul legist urmand sfatul politiei si am primit un certificat medico legal cu 7 zile de ... (vezi toată discuția)
Inchisoare cu suspendare picika picika buna in februarie 2011 am fost condamnat 10 luni inchisoare cu suspendare....intre timp am avut un alt proces si in martie 2011 am fost condamnat la 2 ani ... (vezi toată discuția)