O societate A elibereaza un aviz de insotire a marfii. Delegatul societatii B semneaza avizul de insotire a marfii,ridica marfa.....dar cu alta masina decat cea trecuta in avizul de insotire. Problema e daca exista FALS INTELECTUAL in aceasta speta si cine poate fi acuzat de asa ceva. Delegatul societatii B ce i se poate imputa? Va multumesc.
Falsul intelectual este infracţiunea prevăzută de art. 289 Cod penal care constă în falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea, cu ştiinţă, de a insera unele date sau împrejurări.
Avizul de expeditie nu este un inscris oficial, este un inscris sub semnatura privata.
Poate fi fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Conţinutul minimal obligatoriu de informaţii al avizului de însoţire a mărfii este următorul:
- seria şi numărul intern de identificare a formularului;
- data emiterii formularului;
- datele de identificare ale furnizorului (denumire, adresă, cod de identificare fiscală);
- datele de identificare ale cumpărătorului (denumire, adresă, cod de identificare fiscală);
- denumirea şi cantitatea bunurilor livrate;
- preţul şi valoarea, după caz;
- date privind expediţia: numele delegatului, buletin/carte identitate (serie, număr), numărul mijlocului de transport, ora livrării, semnătura delegatului;
- semnătura expeditorului.
- data primirii în gestiune si semnătura gestionarului primitor.
Intr-adevar continutul minimal prevazut de lege contine si numarul masinii ca si element de identificare obligatoriu. Inserarea cu stiinta a unor elemente neconforme adevarului (nr. masinii) poate fi incadrat la fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Buna seara .
Ar insemna ca sa se faca mii de dosare penale pentru aceste fapte.Se poate intampla pur si simplu,sa schimbi masina in ultimul moment,datorita defectarii primeia.Unde este fapta penala,daca masina nu este furata,exista documenete justificative pentru marfa ?
Cel mult ,agentul de rutiera poate da amenda pentru aceasta neconcordanta,care daca se contesta in instanta, cu argumente solide si plauzibile, se poate anula si aceasta amenda.
Cu stima,
MariusBote .
Fapta penala ar fi, ca indeplineste elementele constitutive ale infractiunii (daca e sa vb ca la carte), insa intr-adevar nu ar prezenta pericol social, si prin urmare nu ar fi sanctionata ca infractiune.
Cred ca ar atrage si consecinte fiscale, avand in vedere ca avizul este un document contabil-fiscal.