avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere din salariu fara hotarare judecatoreasca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere din salariu fara hotarare judecatoreasca

Buna ziua,
Am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat deoarece nu stiu cum sa procedez.
La firma unde lucreaza sotul meu, un service auto, patronul doreste sa ii opreasca sotului meu o suma de bani pentru o piesa de schimb pe care a comandat-o pentru un client, care nu a mai venit sa o monteze pe masina.
Clientul, nu era un client nou, ci unul care venea in mod repetat in service.
Acum, cand i se va plati salariul i se va retine fara nici un acord din partea lui contravaloarea piesei comandate.
Am citit toate informatiile cu privire la opriri din salariu si stiu ca patronul service-lui nu are nici un temei legal pentru aceasta oprire din salariu, insa nu gasesc informatii cu privire la ce putem face, unde ne adresam pentru acest abuz? Ce documente sunt necesare, care este termenul legal in care pot reclama abuzul de oprire nelegala din salariu si daca pot solicita daune sau altceva?
Va pun aceasta intrebare, deoarece prin aceasta oprire (o suma destul de mare), angajatorul sotului meu ma pune in situatia in care nu voi putea plati gradinita copilului.

Astept un raspuns cat mai curand.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:14, 9 Iulie 2013
Codul Muncii : Art. 169 (1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

In lipsa unei hotararii judecatoresti angajatorul nu poate retine din salariu.
Prin exceptie, sotului dvs. i s-ar putea retine, daca este de acord si considera ca a produs o dauna angajatorului. In acest caz trebuie sa incheiati o nota, de comun acord, cu angajatorul in care se stabileste valoarea pagubei si modul de retinere. Retinerea din salariu nu poate fi mai mare decat 1/3 din salariul lunar net.

Daca, nu sunteti de acord cu retinerea si totusi angajatorul o face adresati-va Politiei pentru abuz in serviciu si ITM pentru aplicarea dispozitiilor art. 6 lit. a) din Legea 108/1999 rep. incepand cu data retinerii.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Informatiile imi sunt de mare folos.
Sotul meu nu a semnat nici un acord de retinere si nici nu a a fost de acord.
Inainte de a semna ar trebui sa se stabileasca daca a creat sau nu un astfel de prejudiciu.

art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Actiune in instanta in baza art. 169, alin (1) din Legea 53/2003 - Codul Muncii.

Angajatorul nu are dreptul sa retina angajatului o suma pentru un prejudiciu pe care nu l-a produs.

Clientului i-a fost prezentat vreun deviz in care era prevazuta necesitatea inlocuirii piesei respective?
Care sunt motivele pentru care patronul vrea sa retina sotului din salariu?
Trebuia sa obtinuta acceptul vreunui sef ptr. comandarea piesei sau care a fost situatia concreta?
As vrea sa ma mai lamuriti cu ceva.
Sotul meu a fost angajat pe postul de inspector ITP , insa dupa o perioada de timp un angajat a plecat - cel de la receptie iar sotului meu i s-au adaugat atributiile postului eliberat (cel de receptionist). Toate acestea au fost facute fara act aditional la contract, reactualizarea fisei postului sau marirea salariului.
Piesa comandata de sotul meu a fost facuta in calitate de receptionist, atributie suplimentara adaugata in urma demisiei sau disponibilizarii unui angajat.
Pot reclama si acest lucru? Care sunt consecintele acceptarii tacite (obligat de imprejurari) de catre sotul meu ?

Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Penalizare financiara loc de munca SimonaFlr SimonaFlr Am o intrebare : daca este justificata o penalizare financiara in cazul cand ceea ce a fost gresit in viziunea directorului nu contravine fisei de post. Plus ... (vezi toată discuția)
Este normal sa-mi opreasca din salariu pe motiv ca am lovit o masina!? hexodus hexodus buna ziua...sunt angajat la o societate in functie de tehnician,pe langa meseria pe care o practic sunt nevoit sa si conduc.in urma cu doua luni am avut un ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu pentru neindeplinirea obligatiilor din fisa postului - incadrare anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati intr-o situatie : in momentul cand a venit la societate un client ascuns, un angajat al firmei, in functia de consilier ... (vezi toată discuția)