avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Venitul brut include TVA?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Venitul brut include TVA?

Buna ziua,

Sunt PFA cu norma de venit si platitor de TVA. Am inteles ca OUG 125 prevede ca in cazul ca depasesc un venit anual brut de 100.000 euro, sunt obligat sa trec la impozitare in venit real. Intrebarea este: venitul brut include si TVA? Am venituri relativ fixe luna de luna, si imi este usor sa estimez venitul pe intregul an, dar nu stiu cum sa calculez, cu sau fara TVA? Pentru ca daca calculez cu TVA este posibil sa depasesc, fara TVA nu voi depasi.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: ContSters277956 , utilizator 12:54, 12 Iulie 2013
Din ce stiu eu: fara TVA
Cf OMFP 1040/2004:

,,41. In cazul contribuabililor platitori de taxa pe valoarea adaugata, veniturile, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, se preiau pentru determinarea impozitului din coloanele corespunzatoare ale Jurnalului pentru vanzari (cod 14-6-12/a), nemaifiind obligatorie intocmirea Fisei pentru operatiuni diverse (cod 14-6-22/b) si, implicit, a Jurnalului privind operatiuni diverse pentru veniturile realizate (cod 14-6-17/c)''

,,
REGISTRUL-JURNAL DE INCASARI SI PLATI
(cod 14-1-1/b)

Serveste ca:
- document de inregistrare a incasarilor si platilor;
- document de stabilire a situatiei financiare a contribuabilului care conduce evidenta contabila in partida simpla;
- proba in litigii.
Se intocmeste intr-un singur exemplar de catre contribuabili, facandu-se inregistrarea operatiunilor efectuate pe baza documentelor justificative, distinct, pe fiecare operatiune, fara a se lasa randuri libere, dupa ce a fost numerotat, snuruit, parafat si inregistrat la organul fiscal teritorial.
Pentru fiecare asociatie fara personalitate juridica se va intocmi cate un registru-jurnal de incasari si plati.
In Registrul-jurnal de incasari si plati se inregistreaza nu numai operatiunile in numerar, ci si cele efectuate prin contul curent de la banca.
Contribuabilii platitori de taxa pe valoarea adaugata vor inregistra sumele incasate sau platite, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
Operatiunile inregistrate in Registrul-jurnal de incasari si plati se totalizeaza anual.
Registrul-jurnal de incasari si plati se numeroteaza si se snuruieste. Numerotarea filelor se va face in ordine crescatoare, iar dupa completarea integrala se deschide un nou registru inregistrat si parafat, care va fi numerotat in ordine crescatoare.
Acest registru se parafeaza de catre organul fiscal teritorial la inceperea si la incetarea activitatii.
In conditiile conducerii evidentei contabile in partida simpla cu ajutorul tehnicii de calcul, fiecare operatiune economico-financiara se va inregistra in ordine cronologica, in functie de data de intocmire sau de intrare a documentelor. In aceasta situatie Registrul-jurnal de incasari si plati se editeaza lunar, iar paginile vor fi numerotate pe masura editarii lor.
Registrul-jurnal de incasari si plati parafat si inregistrat la organul fiscal teritorial va fi completat lunar, prin preluarea totalului sumelor din Registrul-jurnal de incasari si plati obtinut cu ajutorul tehnicii de calcul.
Se arhiveaza impreuna cu documentele justificative care au stat la baza intocmirii lui.''


,,48.Venitul brut cuprinde:
a)sumele încasate şi echivalentul în lei al veniturilor în natură din desfăşurarea activităţii;
b)veniturile sub formă de dobânzi din creanţe comerciale sau din alte creanţe utilizate în legătură cu o activitate independentă;
c)câştigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii utilizate într-o activitate independentă, inclusiv contravaloarea bunurilor rămase după încetarea definitivă a activităţii;
d)veniturile din angajamentul de a nu desfăşura o activitate independentă sau de a nu concura cu o altă persoană;
e)veniturile din anularea sau scutirea unor datorii de plată apărute în legătură cu o activitate independentă.''

Cf art. 49 alin, 8) din codul fiscal ,,Contribuabilii care desfășoară activități pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit au obligația să completeze numai partea din Registrul-jurnal de încasări și plăți referitoare la încasări, potrivit reglementărilor contabile elaborate în acest scop.''

[ link extern ]

Deci,cf celor de mai sus,pe scurt si la modul general,venitul brut include sumele incasate,iar in cazul platitorilor de TVA,acestea se inregistreaza in RJIP,exclusiv TVA-ul.D-voastra lucrati pe baza normelor de venit,cu obligativitatea de a inregistra in RJIP doar incasarile,iar pe de alta parte,legat de TVA,aveti obligatia de a completa Jurnal de vanzari si Jurnal de cumparari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registru jurnal incasari plari si registru jurnal felisana felisana Buna ziua! Referitor la inregistrarea RJIP si registru inventar la organul fiscal teritorial, imi puteti spune si mie exact cam ce compartiment se ocupa cu ... (vezi toată discuția)
Contabilitate intreprindere individuala iubiritza iubiritza buna ziua, am infiintat o II, profil confectionare si vanzare in piete targuri a bijuteriilor hand made. urmatorul pas este sa invat cum anume trebuie sa tin ... (vezi toată discuția)
Registru jurnal de incasari si plati mihaelatanasactb mihaelatanasactb Registrul de incasari si plati este obligatoriu de completat de mana sau poate fi generat cu un program de ctb in partida simpla,iar pe cel cumparat de la ... (vezi toată discuția)