Multumesc din suflet ptr aceste sfaturi ! Mai exista o problema cu care ma confrunt : nu mi-a fost comunicata hotararea de divort desi dosarul s-a inchis pe 20.06.2013. Doresc sa achizitionez in luna august un imobil (GARSONIERA) , cum procedez daca nu am aceasta hotarare ? Are si fostul sot o cota parte din acest imobil? Cu mii de multumiri, MARIANA A.
Pt a evita complicatiile, ar fi mai bine sa amanati semnarea contractului de cumparare.
Bunul va fi propriu pt ca instanta s-a pronuntat irevocabil pe divort, insa situatia nu va reiesi clar din acte si veti avea probleme.
Mai bine asteptati sa vi se comunice hotararea, o legalizati, schimbati buletinul.. asta ar insemna cam.. septembrie.
Cu privire la pensia de intretinere, Codul civil nu precizeaza nimic despre venitul constant; astfel, daca unul dintre parinti are un venit semestrial, nu vad motiv pentru care sa nu achite pensie din el.
Mai exact, Codul spune despre venitul net. Care venit net, sigur ca nu stim cum se calculeaza in toate cazurile, de exemplu in situatia normelor de venit. Dar e venitul net, indiferent de caracterul lui constant sau exceptional.
Mai mult, Codul prevede si posibilitatea ca pensia sa fie achitata in avans de unul dintre intretinatori, in functie de situatie.
Referitor la divort si garsoniera, depinde de ce anume precizeaza cererea dv. de divort. Conform 385 Cod civil, regimul matrimonial a incetat la data introducerii cererii cel mai tarziu sau la data separatiei in fapt daca sotii convin in acest mod. Daca va impacati in caile de atac, sigur, alta e discutia.
Din punctul meu de vedere as arata in contract ca inteleg ca e bun propriu, ca cererea de divort a fost introdusa in data de ... si ca sotul nu va contribui cu nimic la acea achizitie; puteti arata si provenienta banilor.
Nu cred ca ar fi o problema cu achizitia nici daca nu precizati, cele de mai sus sunt pentru a sufla si-n iaurt.
Buna seara din nou! Inca o data va multumesc ptr sfaturile date, insa sunt putin derutata ptr ca am intrebat un jurist cum se interpreteaza " venit net si permanent", iar raspunsul d-lui a fost " tot ceea ce este pe statul de plata", asadar la noi pe stat sunt adaugate orele suplimentare, comisionul la vanzare. Tichetele de masa am inteles ca au un alt regim. Mai mult, ptr ca am primit doar o singura data pensia (iunie a fost prima luna) nu stiu care este adevarul.
Referitor la garsoniera pe care vreau sa o achizitionez, precizez ca eu si fostul sot vindem in momentul de fata un imobil (proprietate comuna) iar banii obtinuti se vor imparti asa cum ne-am inteles, iar fiecare ramane cu creditele lui( avem si din astea). Am stabilit de comun acord sa nu facem partajul la judecatorie. Va rog inca o data sa-mi spuneti cum este corect sa procedez pentru linistea mea si a fetitei.
Precizez ca actiunea de divort a avut loc pe 11.06.2012 si sentinta a fost data pe 23.01.2013. De la judecatorie am aflat ca dosarul s-a inchis pe 20.06.2013 insa dupa cum am precizat comunicarea nu a fost facuta.
Astept raspunsul d-voastra, cu mii de multumiri MARIANA .
Unde scrie venit net si permanent?
Faceti partajul la notar; pentru suma de bani puteti face partaj tot prin actul de vanzare a imibilului, dar ma tem ca nu e notar sa va redacteze asa ceva. Pentru credite, musai separat.