avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea numelui si a adresei din buletin fara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea numelui si a adresei din buletin fara decizia instanþei.

Fiica mea s-a separat si doreste schimbarea numelui inainte de divort. Este posibil?
Ce trebuie facut pentru aceasta , ca schimbarea numelui sa se faca doar pe cale administrativa , inaintea pronunţării divorţului?
Cel mai recent răspuns: Baboo , utilizator 11:48, 10 Iulie 2013
Are nevoie de un motiv temeinic si de acordul sotului.
Procedura si acte necesare, gasiti in link.
[ link extern ]
Mulţumesc pentru raspuns. S-a separat si va depune actele pentru divorţ, in 2-3 zile. Exista altceva mai temeinic? Dar voia sa-şi schimbe numele mai repde, inaintea pronunţarii sentinţei.
I-a ascuns certificatul de casatorie... Trebuie scos un duplicat nu? Mulţumesc anticipat[!
Schimbarea numelui de familie si a prenumelui pe cale administrativa se face conform Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata prin Legea nr. 323/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Informatii privind modalitatea de schimbarea numelui pe cale administrativa gasiti aici

[ link extern ]

(3) Sunt de asemenea considerate justificate, in sensul prevderilor art.4 alin.(3) din O.G.R. nr. 41/2003, si cererile de schimbare a numelui in urmatoarele cazuri:
c) cand in urma divortului un fost sot revine la numele de familie purtat anterior si care provine dintr-o alta casatorie, de asemenea desfacuta prin divort, si doreste sa poarte numele dobandit la nastere;

Schimbarea numelui inainte de finalizarea divortului nu cred ca este posibila fara hotararea de divort deoarece nu ar mai corespunde numele din certificatul de casatorie cu cel din actele de identitate.

Schimbarea numelui dupa divort nu este conditionata de acordul fostului sot sau de existenta certificatului de casatorie din moment ce va exista hotararea de divort.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2013
cyan, moderator
Sa depuna cererea cu o copie, apoi va obtine un duplicat si il va depune la dosar sau instanta ii va pune in vedere sotului sa-l depuna ( daca s-o prezenta).
N-are sens sa isi schimbe numele pe cale administrativa daca tot da divort.
S-ar putea ca sotul sa fie de acord la primul termen, nu va dura prea mult.
Mulţumesc tuturor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare de nume PaxinoNiculae PaxinoNiculae Buna ziua ..Sunt divortat si port numele de familie al fostei sotii ,acum doresc sa ma recasatoresc si sa purtam ambi soti numele meu avut anterior adica cel ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume familie ana56 ana56 Sora mea , 60 ani, nu a fost casatorita in acte cu barbatul cu care are un copil.Copilul ,baiat , poarta numele de familie al tatalui. Tatal, in prezent este ... (vezi toată discuția)
Schimbarea prenumelui IGTa IGTa Buna ziua! in certificatul de nastere am doua prenume: primul este Ionica...as vrea sa il schimb in Ioana sau sa renunt definitiv la el. Care varianta este mai ... (vezi toată discuția)