avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... sunt salariatii protejati in vreun fel in caz de ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

sunt salariatii protejati in vreun fel in caz de faliment|??

este posibil ca noul "sef sa doreasca aceeasi angajati ca si predecesorul sau? au fostii salariati anumite drepturi?
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 05:02, 13 Martie 2009
Am incercat sa raspund la intrebarea din "titlu”...

Ar fi bine sa cititi dv Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale Directiva 2008/94/CE Legea nr. 85/2006 privind insolventa.

Dar, pana atunci...
Daca administratorul/lichidatorul judiciar decide continuarea raporturilor de munca, salariatii au obligatia de a-l informa cu privire la decizia lor. In cazul in care salariatul decide sa intrerupa raporturile de munca in conditiile defavorabile in care se afla angajatorul sau, incetarea raporturilor de munca se face prin demisie.
Daca practicianul in insolventa decide incetarea raporturilor de munca, acesta are obligatia de a informa pe salariati cu privire la decizia sa. Informarea nu trebuie sa cuprinda o motivare sau oferirea de alte solutii, conform prevederilor din legislatia muncii, lichidatorul judiciar sau administratorul judiciar fiind tinut doar de obligatia de a respecta termenul de preaviz. Termenul de preaviz este de cel putin 15 zile lucratoare, in cazul in care, prin contractul de munca nu se prevede un alt termen.
Incetarea raporturilor de munca in astfel de conditii nu implica o vinovatie a salariatului, ci rezulta din imposibilitatea debitoarei de a mai desfasura activitati economice si de a mai acoperi plata, in continuare, a salariilor anagajtilor sai. In acest caz, salariatul, desi nu are nicio culpa in incetarea raporturilor de munca, nu va beneficia de ajutor de somaj si nici nu va putea contesta, pe cale judecatoreasca, masura dispusa de administratorul/lichidatorul judiciar. Ceea ce va putea solicita salariatul este plata cuantumului indemnizatiei de somaj in cadrul unei actiuni in despagubire, suma reprezentand tot creanta salariala.
Compensatiile banesti datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de catre salariati se suporta din fondul de garantare numai pentru maximum un an de munca.
Pentru celelalte tipuri de creante salariale mentionate mai sus,fondul de garantare acopera contravaloarea creantelor doar pentru o perioada de maxim 3 luni.
Plata contributiilor sociale datorate de catre angajatorii in stare de insolventa nu este suportata de fondul de garantare.

Din mesaj rezulta ca angajatii vor fi preluati de o alta societate... ceea ce implica alte dispozitii legale.
Ultima modificare: Vineri, 13 Martie 2009
trope_doi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu neplatit dani dani dani dani buna ziua , as dori un sfat va rog ! firma unde lucrez a incetat activitatea si ne-a trimis acasa fara sa ne plateasca de 2 luni salariile si fara alte ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii restante kartush1977 kartush1977 Salut toti membri forumului si cer ajutorul celor avizati in urmatoarea problema: o ruda se afla in urmatoarea situatie-in noiembrie anul trecut a fost data in ... (vezi toată discuția)
Procesul de insolventa al unei societati si executorul judecatoresc ursu_andy ursu_andy Este normal ca in cazul unui proces de insolventa a unei societati, salariile angajatilor sa fie blocate si intarziate pana la finalizarea procesului de ... (vezi toată discuția)