avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune dupa tata decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune dupa tata decedat

Buna ziua, va rog sa ma ajutati sfatuindu-ma cum sa fac deoarece tatal meu a decedat , urmeaza sa facem actele de succesiune : un apartament cu trei camere in care stau mama mea si sora mea si niste bani in banca. Casa este pe numele tatalui meu inainte de casatorie.Eu sunt sora mai mica si nu locuiesc in acel apartament .Mama mea a locuit permanent in acel apartament si as dori sa stiu cum se imparte acel apartament? Care sunt procentele fiecaruia?Mama mea nu are dreptul la jumatate din casa? Deasemenea eu doresc ca sa las mamei mele si banii si partea mea din apartament dar mi-e frica ca sora mea care vrea sa o dea afara din apartament o va duce la psihiatrie sa spuna ca nu este in toate facultatile mintale ca sa poata pune mana pe toata mostenirea. Cum pot face ca acest lucru sa nu se intample si mama mea sa nu poata fi data afara din casa? Ce prevede legea.Pot sa rezolv problema la mediator sau notar ori in tribunal? Va multumesc anticipat.EEC
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:52, 11 Iulie 2013
Problema se poate rezolva si la notar.
Conform legii si avand in vedere ca apartamentul a fost dobandit inainte de casatorie, mamei dvs. ii revine 1/4 din locuinta, iar restul de 3/4 se impart intre copii (dvs si sora). Nu are dreptul la jumatate din apartament deoarece nu a fost dobandit in timpul casatoriei.
Referitor la banii din banca: daca au fost depusi in timpul casatoriei se considera bun comun si jumatate sunt ai dumneai, iar cealalta jumatate se imparte ca mostenire: 1/4 mama, 3/4 se impart egal copiilor.
Dvs. puteti daca doriti sa renuntati la mostenire in favoarea mamei, dar daca sora dvs are aceste intentii este mai bine sa nu o faceti, sa pastrati pe numele dvs. din punct de vedere legal, dar sa o lasati pe mama sa se foloseasca de partea dvs.
eec a scris:

doresc sa las mamei mele si banii si partea mea din apartament

Eu am o vorbă: Faceţi ce vreţi! Dar ştiţi ce faceţi?

Altfel spus, avocatul urmăreşte voinţa clientului. Dar trebuie să începă prin a-i explica toate consecinţele/riscurile, fiindcă s-ar putea să nu îşi mai dorească acelaşi lucru şi după ce le aude (aici depinde de client - unii işi asumă riscuri mai mari, alţii mai deloc ...)

Aveţi 3/8 din apartament şi 3/16 din sumele din cont. (3/8 din jumatate, presupunând că sumele depuse apartin în mod egal ambilor părinţi).

Dacă vreţi să aruncaţi pe fereastră ceea ce aveţi... e libertatea dvs. Dar aş putea să vă spun că până şi aruncatul acesta pe fereastră s-ar putea să nu fie pe gratis (să constataţi în viitor că ar mai trebui să cheltuiţi şi alţi bani pentru a drege consecinţele pe care nu le-aţi luat în calcul).
Ultima modificare: Joi, 11 Iulie 2013
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

tatăl meu a moștenit de curănd 2 case plus ceva terenuri ... Merys14 Merys14 Bună! Tatăl meu a moștenit de curând 2 case plus ceva terenuri din partea tatalui lui. Parintii mei sunt casatoriți legal din 2004. Sunt eu, fratele meu, ... (vezi toată discuția)
Succesiunea dupa decesul tatalui ANDREI DUMITRU ANDREI DUMITRU Buna ziua. Tata a decedat in urma cu 12 ani;mama traieste iar noi suntem 3 copii (2baieti -1fata).Dupa decesul tatalui nu s-a facut nici o succesiune iar ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de la parinti iulyt iulyt Se poate cumpara apartamentul detinut de mama mea, in care eu si nevasta suntem luati in spatiu? Trebuie facuta dezbaterea mostenirii inainte sau care este ... (vezi toată discuția)