Avem in cadrul Asociatiei noastre o problema grava ce afecteaza buna functionare a Asociatiei si am convocat Adunare generala extraordinara pentru situatie exceptionala.
Spuneti-mi cum se aplica art. 25 alin.3 din legea 230/2007 in conditiile in care in Statutul Asociatiei se spune ca hotaririle se iau cu 2/3 din voturile membrilor .
Din punct de vedere legal ce are prioritate statutul Asociatiei de proprietari care dateaza din anul 2001( care nu s-a actualizat conform legii modificate in anul 2007) sau legea 203 din 2007 care spune urmatoarele:
(2) Hotărârile adunărilor generale vor fi luate cu votul majorităţii membrilor asociaţiei de proprietari prezenţi la adunarea generală convocată sau reconvocată, după caz. În statutul propriu al asociaţiei de proprietari pot fi prevăzute şi alte condiţii, dar nu mai puţin de jumătate plus unu din voturile celor prezenţi la adunarea generală convocată sau reconvocată.
(3) În situaţii excepţionale, hotărârile pot fi luate prin acordul scris al majorităţii proprietarilor unei scări sau unui bloc, membri ai asociaţiei de proprietari, pentru probleme care îi vizează direct, pe bază de tabel nominal.
Ma intrebam daca in situatii exceptionale mai este valabila prevederea aceea cu 2/3 mai sta in picioare.
Din cauza ca presedintele nu vrea sa arate Statutul membrilor Comitetului de initiativa (aici trebuie sa mentionez ca vrem sa demitem presedintele si comitetul executiv deoarece a luat mai multe decizii abuzive de s-a ajuns ca majoritatea proprietarilor, 49 de apartamente din 80,sa refuze plata intretinerii daca nu isi dau demisia) nu stim ce prevede la celelalte articole referitor la situatiile exceptionale sau daca macar sunt mentionate in Statut.
S-a facut un fel de minireferendum pe 3 din cele 4 scari, unde s-a votat majoritar pentru demitere, si cand au ajuns la scara 4 au blocat accesul in scara blocului si cei care ar fi trebuit sa voteze, vazand ce se intampla, de frica nu au iesit din case si asa au ajuns sa voteze 49 de apartamente care reprezinta mai putin de 2/3 din numarul total.
Cam asa stau lucrurile, cel putin sper ca v-am facut sa zambiti cand veti citi aceste randuri. Asa ceva se intampla in Romania.
Presedintele si comitetul se alege cu 50% +1 din proprietarii care participa la AG reconvocata, daca la convocata nu s-a intrunit prezenta de 50% + 1 dintre membrii asociatiei.
Acest procent de 2/3 nu a fost niciodata pentru asociatiile de proprietari.
Cu o singura exceptie, atunci cand se fac modificari in statutul asociatiei.
Nu are importanta ce prevede statutul pentru ca acesta este intocmit inainte de aparitia legii 230/2007. Asociatia poate sa-si modifice statutul pentru ca acesta sa fie in concordanta cu legea dar nu poate modifica legea pentru a fi in concordanta cu statutul.
In statutul nostru vechi (1997) ca si in acordul vechi se prvedea ca orice schimbare a statutului, adresei, sediului..., se face cu votul pozitiv a 89,9% din proprietari. De unde or fi scos acest procent nu stiu pentru ca nu au existat nici in legislatia veche. Dar prin 2009, vazand ca sunt mai multe asemenea aberatii, am redactat un nou statut, am facut adunare generala, obtinut semnatura a 2/3 pe tabele s.a.m.d. si-am trecut prin instanta un nou statut, noua denumire a asociatie, noul sediu ...
Prezentand 3 doase in judecatorie, inclusiv copii ale statutului vechi, judecatorul nici nu s-a uitat la vechiul statut, ci l-a citit pe cel nou si-a constatat ca este intocmit in conformitate cu legislatia actuala.