avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Vaccinare angajati - din firmele de salubritate.
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Vaccinare angajati - din firmele de salubritate.

Lucrez la o firma de salubrizare si cei de la Sanepid spun ca suntem obligati sa facem vaccinarea anuala a personalului cu antitetanos si antitifoidic.
Suntem obligati? Care este baza legala ?
Daca un angajat refuza vaccinarea ?
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 20:54, 10 Iulie 2013
Vaccinul antitetanos are efecte pe o perioada de 5 ani, iar cel antitifoidic protejeaza pe o perioada de 3 ani. Nu inteleg de ce vi se solicita vaccinare anuala!
Nu stiu sa existe o baza legala pentru asa ceva. Nu v-au lasat niste masuri?
Sanepidul/ politia sanitara, prin programul anual de control, aprobat de catre Directia judeteana de sanatate publica, efectueaza controale in teren, la firme din diverse domenii de activitate, inclusiv la firme de salubritate, pentru a preveni epidemiile.
In urma controalelor efectuate, inspectorii intocmesc PV de control care se inregistreaza la firma controlata. Daca ati primit un astfel de PV de control, de regula, regasiti nominalizat, actul normativ care mentioneaza necesitatea vaccinarii antitetanos si antitifoidic a lucratorilor, respectiv perioodicitatea.
Daca nu ati primit un astfel de PV de control, solicitati inspectorilor Sanepid care va solicita vaccinarea anuala a lucratorilor, baza legala a acestei solicitari.
Detalii despre vaccinare gasiti aici [ link extern ]
HOTÃRÂRE nr. 1.092 din 16 august 2006
privind protecţia lucrătorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi biologici în munca


ART. 8
(1) Pentru orice activitate susceptibilă sa prezinte un risc de expunere la agenţi biologici, angajatorul trebuie sa determine natura, nivelul şi durata de expunere, pentru a se putea evalua orice risc pentru sănătatea şi securitatea lucrătorilor şi pentru a se putea stabili măsurile ce trebuie luate.
(2) Pentru toate activităţile susceptibile de a prezenta un risc de expunere la agenţi biologici aparţinând mai multor grupe, riscurile sunt evaluate pe baza pericolelor reprezentate de către toţi agenţii biologici periculosi prezenţi.
(3) Angajatorul trebuie sa reînnoiască periodic evaluarea riscurilor şi, în orice caz, la orice modificare a condiţiilor de lucru care pot sa determine expunerea lucrătorilor la agenţi biologici, precum şi atunci când creste numărul bolilor profesionale pe care le-a înregistrat.
(4) Angajatorul trebuie sa furnizeze autorităţii de sănătate publica sau Inspecţiei Muncii, la cererea acestora, elementele care au stat la baza evaluării riscurilor profesionale.


ART. 9
Evaluarea riscurilor profesionale prevăzută la art. 7 se efectuează pe baza tuturor informaţiilor existente şi, mai ales, pe baza:
a) clasificarii agenţilor biologici, prevăzută la art. 5 şi 6, care constituie sau pot constitui un pericol pentru sănătate;
b) recomandărilor emise de inspectorii de munca şi/sau de inspectorii autorităţilor de sănătate publica, ce indica necesitatea ca agentul biologic sa fie controlat în scopul de a proteja sănătatea lucrătorilor care sunt sau pot fi expusi acestui agent biologic, în cursul activităţii lor;
c) informaţiilor asupra bolilor ce pot fi contractate datorită unei activităţi profesionale a lucrătorilor;
d) efectelor alergice şi toxicogene ce pot sa rezulte ca urmare a activităţii lucrătorilor;
e) faptului ca un lucrator suferă de o boala legată direct de munca sa.

ART. 24
(1) Ministerul Sănătăţii Publice elaborează măsurile necesare pentru desfăşurarea supravegherii medicale a lucrătorilor pentru care evaluarea prevăzută la art. 8 şi 9 releva un risc pentru sănătatea sau securitatea lor.

(4) Dacă este cazul, angajatorii trebuie sa pună la dispoziţia lucrătorilor vaccinuri eficace, dacă aceştia nu sunt încă imunizati impotriva agentului biologic la care ei sunt sau pot fi expusi. Atunci când angajatorii pun la dispoziţia lucrătorilor vaccinuri, ei trebuie sa ţină seama de Codul de conduita recomandat pentru vaccinare, prevăzut în anexa nr. 7.


ANEXA 7

COD DE CONDUITA
recomandat pentru vaccinare

1. Dacă evaluarea releva existenta unui risc pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, cauzat de expunerea la agenţi biologici contra cărora exista vaccinuri eficace, angajatorul trebuie sa le asigure vaccinarea.
2. Vaccinarea trebuie sa fie efectuată în conformitate cu reglementările Ministerului Sănătăţii Publice. Lucrătorii trebuie sa fie informati despre avantajele şi inconvenientele atât ale vaccinarii, cat şi ale absentei acesteia.
3. Vaccinarea nu trebuie sa implice costuri financiare pentru lucrători.
4. Poate fi întocmit un certificat de vaccinare care trebuie sa fie eliberat lucrătorului respectiv şi, la cerere, autorităţii de sănătate publica judeţene sau a municipiului Bucureşti.

ANEXA 3

CLASIFICAREA AGENŢILOR BIOLOGICI
10. Lista conţine indicaţii separate pentru agenţii biologici care sunt susceptibili sa provoace reactii alergice sau toxice, atunci când este disponibil un vaccin eficace sau când este oportun sa se păstreze mai mult de 10 ani lista lucrătorilor care sunt expusi.
Aceste indicaţii sunt arătate prin următoarele litere:
- A: Posibile reactii alergice
- D: Lista lucrătorilor expusi acestui agent biologic trebuie sa fie pastrata mai mult de 10 ani după încetarea ultimei lor expuneri cunoscute
- T: Producere de toxine
- V: Vaccin eficace disponibil.

Vaccinarile preventive trebuie sa fie efectuate ţinându-se seama de Codul de conduita recomandat pentru vaccinare, prevăzut în anexa nr. 7 la hotărâre.

Pentru agentul biologic ....... grupa de risc
Clostridium tetani......... .... │ 2 │ ............ T, V
Salmonella typhi ....... ...... │ 3 │ ............ V │

grupa 2 - agenţi biologici care pot provoca o boala omului şi constituie un pericol pentru lucrători; propagarea lor în colectivitate este improbabila; exista, în general, o profilaxie sau un tratament eficace;
grupa 3 - agenţi biologici care pot provoca îmbolnăviri grave la om şi constituie un pericol serios pentru lucrători; ei pot prezenta un risc de propagare în colectivitate, dar exista în general o profilaxie sau un tratament eficace;

Indicaţii terapeutice: Vaccinul tetanic adsorbit este indicat în profilaxia activă a tetanosului
Imunizarea activă se practică, indiferent de vârstă, după schema următoare:
Prima vaccinare
Se recomandă prima inoculare de vaccin cu o doză de 0,5 ml VTA, urmată la un interval de 4-5 săptămâni de a doua inoculare de vaccin cu o doză de 0,5 ml VTA. A treia inoculare, de rapel, se recomandă o doză de 0,5 ml VTA la un interval de 6-12 luni. Imunitatea dobândită persistă 5-10 ani.


Indicaţii terapeutice: vaccinul tifoidic este utilizat în profilaxia febrei tifoide; se administrează persoanelor din zonele de risc epidemiologic
- frecvenţa de administrare a dozelor şi durata administrării: o vaccinare completă constă în administrarea a două doze de vaccin la interval de 30 zile (vaccinare primară) urmată de câte o doză anuală de rapel, timp de 3 ani consecutiv.
După o pauză de 5 ani, dacă se menţin condiţiile epidemiologice, vaccinarea primară plus cele 3 rapeluri anuale se pot repeta.

Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2013
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vaccinarea si medicul de familie alexutzu1234 alexutzu1234 Buna seara am o problema destul de mare am o fetita de 3 luni si doctorita de familie al fetitei tot zice ca nu are vaccin.... doar cu banii se poate asa ... (vezi toată discuția)
Uniunea europeana clasează covid 19 in grupa a 3-a de periculozitate in legislaţia privind protecţia muncitorilor la locul de munca impotriva agentilor biologici. POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE HG nr.1092 din 16 august 2006 privind protecţia lucrătorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi biologici clasifica agenţii biologici în 4 ... (vezi toată discuția)
Mediu toxic Jucika Jucika Buna ziua! Am lucrat timp de 8 ani in trezorerie,am numarat foarte multi bani ,simteam ca de la praful acela inhalat din masinile de numarat bani aveam un ... (vezi toată discuția)