avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... dobandirea proprietatii terenurilor de catre straini ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

dobandirea proprietatii terenurilor de catre straini ...

Buna tuturor,

doresc sa pun in discutie o speta, pe cat de complicata pe atat de frumoasa...
- strain casatorit cu romanca - cumpara un teren in Romania pe numele sotiei cu specificatia in contract ca el nu poate dobandi proprietatea, conf Lg 312/2005 [ca o paranteza... ptr mine nu este clara aceasta lege] si ca bunul se dobandeste ca bun propriu al sotiei...
- acum se gasesc in proces de divort/partaj - nota in R.C.- terenul se afla in litigiu-
Intrebare de un milion - sotia poate vinde terenul? sau parte din acest teren)
o zi excelenta,
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 19:54, 12 Martie 2009
Incapacitatea specială a străinului de a dobîndi terenuri în proprietate se manifestă şi în cazul proprietăţii în devălmăşie. Neputînd fi proprietar, terenul nu poate fi considerat bun comun, el fiind bunul propriu al soţiei, chiar dacă pare a contraveni normelor codului familiei.

Oricum, poate că şi regimul matrimonial al soţilor din speţa de mai sus este unul care nu exclude separaţia de bunuri. Nu ştim, nu ni s-a spus.

Opinia mea este aceea că soţia poate înstrăina terenul fără acordul soţului.

... imi puteti spune pe ce dispozitie legala va bazati aceasta afirmatie:"Incapacitatea specială a străinului de a dobîndi terenuri în proprietate se manifestă şi în cazul proprietăţii în devălmăşie "

inteleg ca disp art 30 Cfam nu sunt de aplicabilitate "Bunurile dobândite în timpul cãsãtoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune ale sotilor. Orice conventie contrarã este nulã. Calitatea de bun comun nu trebuie sã fie doveditã"

separatia de bunuri ,in Romania , cred ca nu se aplica...
Puteti incerca pe calea partajului sa solicitati un drept de creanta asupra imobilului, bunul fiind dobandit prin contributia comuna a sotilor, sau/si partajul bunurilor mobile comune, apoi sa obtineti un certificat de grefa si sa puneti interdictie de instrainare a imobilului-teren pana la solutionarea definitiva a procesului de partaj.
Acum depinde si daca aveti probe in sensul celor aratate de dvs. ca sa aveti si sanse de castig.

Av. Cermak

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare intre soti andriana11 andriana11 Buna ziua, As dori sa stiu daca sotii isi pot vinde unul altuia proprietatile pe care le-au dobandit in timpul casatoriei si daca da ce anume ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Cedare parte apartament marcelutza marcelutza Buna ziua,as dori sa stiu daca pot sa-i trec fiului meu de 21ani,jumatatea mea din apartamentul pe care-l am in comun cu sotul meu.Sunt despartita in fapt de ... (vezi toată discuția)
Drept de uzufruct cris_deo cris_deo buna ziua . daca sotia a cumparat dreptul de uzufruct asupra unui teren in timp ce eu sunt in divort dar nu avem o pronuntare in acest sens se considera bun ... (vezi toată discuția)