avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drept de uzufruct
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drept de uzufruct

buna ziua . daca sotia a cumparat dreptul de uzufruct asupra unui teren in timp ce eu sunt in divort dar nu avem o pronuntare in acest sens se considera bun comun si daca pe acel teren sa afla si constructii inseamna ca ea are dreptul si asupra constructiilor si dsci implicit si eu? va multumesc
În primul rînd, depinde asupra a ce s-a constituit dreptul de uzufruct - asupra terenului sau asupra terenului cu construcţii.

În al doilea rînd, depinde de provenienţa sumelor din care s-a făcut plata. Dacă erau bani comuni, atunci dreptul de uzufruct aparţine comunităţii patriminoale a soţilor. Dacă erau banii soţiei, proprii, atunci l-a dobîndit ca bun propriu.
conform carui articol din legislatia romaniei un bun cumparat de oricare dintre soti nu este si bunul celuilalt sot? a se vede art.30 din codul familiei
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2009
cris_deo, utilizator
Acest lucru se poate dovedi doar in urma unui partaj intre soti (in situatia in care acestia divorteaza), procedura partajului fiind reglementata de codul de procedura civila.
Art.31 C.Fam "Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiunii unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnizatia de asigurare sau despagubirea pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare"

Av. Cermak Iuliana
Ceea ce spuneţi, cermak gruianu, cu privire la existenţa bunurilor proprii este corect. Numai că eu susţin că natura de bun propriu survine de la data intrării în patrimoniul soţului a bunului respectiv şi poate fi dovedită oricînd, nu doar în momentul partajului, deoarece, dacă ar fi aşa cum afirmaţi, soţul proprietar al bunului aflat sub incidenţa art.31 C.fam. ar trebui să aştepte partajul pentru a putea dovedi dreptul său exclusiv şi a dispune de bunul propriu (sau să ceară acordul celuilalt soţ pentru un asemenea act de dispoziţie).
Da, stimate domn, aveti dreptate, si eu impartasesc aceeasi opinie, cred ar fi trebuit sa completez raspunsul si in sensul celor spuse de dvs.
d-l cris_deo intreba referitor si la disp. art. 30 C.fam. si la "bun cumparat de oricare dintre soti".Mi s-a parut putin neclara intrebarea....

Av. Cermak Iuliana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj ContSters209571 ContSters209571 Buna ziua! Meseria mea este de instructor auto independent. As dori sa stiu daca masina pe care eu imi desfasor orele de conducere auto face obiectul ... (vezi toată discuția)
Partaj elenacarmen elenacarmen in timpul casniciei am cumparat o garsoniera cu bani de la mama mea ce sanse am la partaj sa nu o impart cu fostul (vezi toată discuția)
Divort , depozit bancar exuser exuser Buna ziua, Eu si cu sotia am depus la judecatorie actiunea de divort acord, actiune semnata de ambele parti. In actiune nu s-a scris nimic despre partaj, ... (vezi toată discuția)