avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce ar trebui sa faca membrii asociatiei?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce ar trebui sa faca membrii asociatiei?

Buna ziua,
va prezint pe scurt situatia asociatiei de proprietari de care apartin si va rog sa-mi spuneti care este opinia dvs. referitor la solutia care trebuie adoptata.
Va multumesc anticipat!

In 2007 administratorul asociatiei a facut o paguba de vreo 70.000 lei in contul asociatiei (si-a insusit banii incasati pe intretinere si nu a platit apa). Cand a fost depistat, adunarea generala a votat darea in judecata si recuperarea sumei de la persoana acuzata (i s-a pus sechestru pe casa) si nu a fost de acord cu plata restantelor la apa de catre membri. Procesul se deruleaza si in prezent, chiar a fost amanat recent cu 9 luni pentru ca acuzatul este grav bolnav si poate isi va reveni. Datoria asociatiei la apa a urcat la frumoasa suma de 281.000 lei si tot creste in continuare. Marea majoritate a proprietarilor sunt impotriva platii datoriei, motivand ca ei au chitante cu care dovedesc ca au platit o data. Precizez ca valoarea casei sub sechestru acoperea paguba initiala, dar in nici un caz valoarea datoriei de acum.
Parerea mea este ca ar fi bine totusi sa ne asumam datoria. La 22 scari cu 20 de apartamente/scara, ar fi acuma o suma de aprox. 500 lei/apartament, fata de doar 125 lei/apartament cat era la inceput. Daca suntem buni gospodari, ar trebui sa ne gandim mai bine la buzunarele noastre si sa acceptam paguba cat mai repede, pentru ca pana la urma vom ramane fara apa potabila (singura utilitate platita prin asociatie). Deja am primit aviz de sistare a apei, dar deocamdata nu s-a sistat. Parerile vecinilor sunt ca n-or sa ne lase fara apa, ca nu e posibil asa ceva.
Care este parerea dvs.? Cum ar fi mai bine sa procedeze asociatia?
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2013
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 20:07, 18 Septembrie 2013
Intr-o buna dimineata sau proasta dimineata o sa va treziti ca nu va mai curge apa rece. In primul moment o sa credeti ca e vreo reparatie prin zona si o sa-i dea drumul mai tarziu.
Cand va veti intoarce acasa, robinetul tot nu curge.....
O sa va agitati putin, chiar o sa dati telefon la furnizor si o voce amabila o sa va spuna ca vi s-a sistat furnizare apei din cauza debitelor neachitate.

O sa mai puteti esalona restanta, dar daca nu va veti tine de plata o sa ramaneti fara apa definitiv.
Nu e un scenariu fantezist, este chiar foarte real. Li se intampla in acest moment altora.

Si nu va ganditi ca se afla cineva caruia ii va pasa de sanatatea si jegul dv., al locatarilor din bloc... Nu va faceti asemenea iluzii!
Va multumesc, asa consider si eu, Dar cum pot fi convinsi membrii asociatiei de acest lucru?
Multi sunt pensionari care nu prea isi permit asemenea costuri suplimentare. Dar e mai bine cu un rau mai mic decat unul mare si la iarna.
Asa zic si eu.
Daca puteti esalona datoria la sange cu furnizorul, astfel incat sa poata achita marea majoritate, tot e bine.
Nu trebuie convinsi proprietarii pentru ca e clar ca nu vor fi de acord multi dintre ei.
Comitetul executiv al asociatiei trebuie sa-si asume aceasta decizie, sa esaloneze platile cu rate cat mai mici posibile si sa puna pe liste intreaga suma care revine fiecaruia. Oamenii vor plati asa cum vor putea.
Luati in considerare ca multi vor plati suma deodata, acoperind si sumele pe care altii nu le vor putea plati luna de luna sau le vor plati partial.

Asa trebuie abordata problema. Acum e cazul ca cineva sa fie "mana de fier" si sa conduca asociatia spre depasirea acestei situatii critice.
Cand veti recupera banii de la fostul administrator, daca ii veti recupera, atunci o parte din bani vor fi inapoiati proprietarilor.
Dar ei nu trebuie iluzionati in acest sens pentru ca nu se stie daca si cand veti recupera banii.
Azi am vorbit cu presedintele asociatiei si cu contabila. Mi-au dat dreptate, au spus ca sunt prima persoana care pune problema in felul acesta. Amandoi au spus ca au fost amenintati de multi membri ai asociatiei ca vor fi dati in judecata daca pun pe cheltuieli orice leu aferent datoriei si n-au curaj sa faca asta. Daca ar fi dati in judecata, ar fi vreo sansa sa piarda?
Pai hotararea de a proceda intr-un fel sau altul apartine proprietarilor. Adica puteti convoca o adunare generala extraordinara a carui punct principal de discutie sa fie... Functie de hotararea pe care o luati, procedati in consecinta si atunci nu are cine pe cine sa actioneze in instanta presedintele sau alta persoana din conducerea as. prop.
Se pare totusi ca mai este cineva vinovat de paguba produsa, inafara hotomanului de administrator. In aceste conditii, poate suma se mai ”diluiaza” pe vinovati, iar dvs. proprietarii a sa achitati mai putin. Singura problema este ca urgentele sunt in alta ordine: mai intai trebuie sa colectati niste fonduri suplimentare de la proprietari, sa achitati la furnizorul de apa (puteti face si plati partiale pentru facturile cele mai vechi) si apoi sa va rafuiti cu vinovatii. In conditiile in care vinovatii vor plati, atunci o sa hotarati modalitatea de returnare catre proprietari (de fapt este cea mai usoara operatiune).
Succes!

Alte discuții în legătură

Repartizare sume fraudate in asociatie Draganleia Draganleia Buna seara, sunt membra unei asociatii de proprietari. Sunt debransata din 2002 de la termoficare si gaze si din 2010 de la apa canal In urma unei fraude a ... (vezi toată discuția)
Problema asociatie de proprietari - datorii la utilitati acumulate din cauza administratorului constantinmihaela92 constantinmihaela92 Am si eu o problema. Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc are o datorie foarte mare la utilitati pentru neplata facturilor. Explicatia ... (vezi toată discuția)
Cum preluam debitele scarii la desprinderea din vechea asociatie de proprietari flory_a42 flory_a42 Dupa constituirea asociatiei de proprietari la nivelul scarii,judecatoria acordand personalitate juridica asociatiei,care este procedura corecta de desprindere ... (vezi toată discuția)