avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune- datorii la întreținere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune- datorii la întreținere

Părinții mei au un apartament care este pe numele tatălui,dar dobândit în timpul căsătoriei. Mama mea a decedat în urmă cu un an și cinci luni.Ei se mutaseră din apartament cu aproximativ un an în urmă la țară,întrucât decedase și bunicul meu și nu avea cine să îngrijească de gospodărie.
Nu am reușit să facem taxa de succesiune după decesul mamei ( moștenitori suntem eu și tatăl meu) din motive financiare. Acum am reușit să economisesc niște bani pentru a dezbate succesiunea, dar a apărut o problemă. Apartementul pe care îl moștenesc împreună cu tatăl meu are datorii la întreținere de mai bine de trei ani. Am înțeles că după trei ani se prescriu o parte din datorii dacă asociația de proprietari nu a făcut nimic pentru aș recupera datoria. Nu sunt de rea-credință, dar mă întrebam dacă s-ar putea scădea ceva din această datorie, ținând cont că nu este a mea și să plătesc restul ce trece de 3 ani. Ce așputea face în acest caz? Menționez că de 2 ani nu mai locuiește nimeni în apartament și în fiecare lună la avizierul pentru întreținere apare o sumă destul de mare, de aproximativ 30 de lei pe lună,deși în apartament nu locuiește nimeni. Suma totală de plată este de 5800 lei (enormă atunci când nu ai posibilitatea de a o plătii).
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:55, 11 Iulie 2013
Chiar daca nu mai locuieste nimeni in apartament, proprietarul trebuie sa achite lunar cheltuielile care se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza de proprietate. Suma de 30 lei este chiar foarte mica pentru asemenea cheltuieli de intretinere.

Prescrierea datoriilor se face de catre instanta de judecata, nu de administrator sau presedintele asociatiei. Iar aceasta prescriere se face in anumite conditii si anume sa nu se fi platit nimic in acest rastimp de 3 ani.
Dar prescrierea se poate constata si aplica numai in urma unei hotarari judecatoresti.
Mulțumesc frumos pentru răspuns. Deci, va trebui să plătesc până la urmă toată suma pentru că asociația nu cred că mă va da în judecată,dacă nu a facut-o până acum,iar eu nu pot să mă dau singură în judecată.
Propuneti conducerii asociatiei sa faceti o esalonare a acestei datorii si sa o achitati in rate lunare intr-un an de zile in plus fata de intretinerea curenta.
Ar trebui sa fie de acord cu acest sistem pentru ca au posibilitatea sa recupereze acesti bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! anul trecut, in 2020, am aflat ca am moștenit o garsoniera ... iamwhatiam iamwhatiam Buna ziua! Anul trecut, in 2020, am aflat ca am moștenit o garsoniera in urma decesului proprietarului care a avut loc in anul 2015 (deces de care am ... (vezi toată discuția)
Poprire pensie decedat beta88 beta88 Tatăl meu a decedat de curând. Tatăl meu era pensionar. Asociația de proprietari la dat în judecata pentru datori la intretinere, în 3 dosare, dosarele ... (vezi toată discuția)
Lamurire ancapitan ancapitan Buna ziua. In urma decesului mamei mele a ramas un ap. cu 4 camere, in care locuieste un frate, eu nu locuiesc in ap. In urma cu 10 ani a murit si tatal meu. ... (vezi toată discuția)