avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua! Anul trecut, in 2020, am aflat ca am ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua! Anul trecut, in 2020, am aflat ca am moștenit o garsoniera ...

Buna ziua! Anul trecut, in 2020, am aflat ca am moștenit o garsoniera in urma decesului proprietarului care a avut loc in anul 2015 (deces de care am aflat după mult timp). Pana in Iulie 2020 n-am știut de existența acestui imobil. La data menționata, am fost căutati (noi fiind 3 frați) de catre președintele de asociație de la adresa respectiva care ne-a anunțat de aceasta moștenire. Am început un proces de succesiune, pentru a intra legal in posesia ei, care a durat un an și s-a încheiat in Iulie 2021. Între timp, in acești 5 ani, s-au adunat la întreținere datorii de peste 5000 lei din care aproximativ 2000 lei penalități.

Întrebarea mea este următoarea:
In ce condiții se pot prescrie datoriile acumulate dacă n-am știut de existența imobilului iar președintele de asociație nu a luat legătura cu noi decât după o perioada de 5 ani de la decesul proprietarului. Nu era de datoria lui sa ia atitudine imediat după ce a aflat de moartea acestuia și și-a dat seama ca se acumulează asemenea datorii mai ales ca dumnealui știa de existența noastră dar noi nu știam de existența garsonierei?

Mai am o întrebare:
In luna Ianuarie 2021 apare pe desfășurător o suma de plata de 93 lei plus 40 lei penalități, deci 133 lei plata la întreținere pentru o garsoniera de 21 metri pătrați, nelocuită de 6 ani și debranșată de la caldura, lumina și apa! E normal așa ceva? (In acea perioada nu s-au făcut cheltuieli colective in blocul respectiv.) De unde apar sume atât de mari la întreținere?
Va mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: hob , utilizator 11:48, 13 Iulie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
pai trebuie sa-i multumiti presedintelui ca nu e obligatia lui sa anunte mostenitorii.....(si cum stia el ca voi sunteti mostenitori, iar voi nu?)

daca ati acceptat succesiunea, aceasta vine la pachet cu toate datoriile......nu poti alege doar ce iti convine
trebuia sa refuzati deschiderea succesiunii si nu mai aveati datorii de platit

sumele de la intretinere sunt generate de partea de cheltuieli a partilor comune.....indiferent daca locuieste cineva acolo sau nu, se face curatenie,se platesc niste salarii,o mentenanta de lift

Mulțumesc pentru răspuns.
Acel președinte e genul de președinte care acționează in judecată rău-platnicul după numai 3 luni de neplată. El avea adresa noastră de contact, lăsată de fostul proprietar in cazul in care i s-ar fi întâmplat ceva, si știa de decesul acestuia imediat ce s-a produs. Dacă e președinte de asociație ii revine obligația sa ia măsuri in cazuri de întârziere a plății. Era la curent cu toată istoria răposatului după cum ne-a povestit el însuși. Atunci de ce a așteptat 5 ani sa ia măsuri?

In legătura cu suma de la întreținere : blocul nu are lift și nu s-au făcut îmbunătățiri comune pentru a justifica acele sume. Sunt de acord cu plata curățeniei și alte servicii de deratizare, dezinfecție, plata administratorului etc. In alte imobile se plătesc asemenea sume in condițiile in care sunt locuite cu tot confortul aferent.

Întrebare: se pot prescrie datoriile vechi și incepe plata întreținerii din momentul in care s-a încheiat procesul de succesiune și am intrat legal in drepturi ca proprietar?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Termenul general de prescriere drept de executare debite este de 3 ani
Situatia expusa se poate solutiona numai in instanta de judecata care sa dispuna interventia termenului general de prescriptie drept de executare sume cu titlu de restanta ,sa dispuna realizare audit financiar pentru evaluare suma reala de recuperat
Debitul in sine este format din suma de baza la care periodic se aplica penalitati care lunar se majoreaza
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
presedintele actioneaza conform legii si este obligat sa dea in judecata rau-platnicii

datoriile nu se prescriu singure si nu are relevanta data intrarii in posesie
datoria fostului proprietar merge inainte fiind preluata de mostenitorii care accepta succesiunea
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2021
hob, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietar decedat, obligatii mostenitor inainte de succesiune unadministrator unadministrator Matusa mea, unic proprietar al unei garsoniere, a decedat pe 03.12 anul acesta. Eu nepoata sunt singura ruda dar inca nu am inceput procedurile de succesiune. ... (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie ContSters364287 ContSters364287 Buna ziua, Ne confruntam cu mai multe probleme la nivelul asociatiei pentru conduita si managementul asociatiei. 1. Conduita Noi locatarii asociatiei ... (vezi toată discuția)
Prprietar decedat adrian_chivu2001 adrian_chivu2001 Buna ziua Doresc sa expun urmatoarea speta: Pe scara avem un apartament al carei proprietara a decdedat in urma cu cativa ani.Propreietara are doua fice una ... (vezi toată discuția)