Matusa mea, unic proprietar al unei garsoniere, a decedat pe 03.12 anul acesta. Eu nepoata sunt singura ruda dar inca nu am inceput procedurile de succesiune. Ce datorii trebuiesc platite la intretinere pe decembrie si perioada urmatoare pana obtine certificatul de mostenitor. Multumesc
Nu trebuie sa platiti datorii la intretinere pentru obtinerea certificatului de mostenitor.
Pentru bunurile din masa succesorala trebuie sa obtineti certificat de atestare fiscala de la fisc, adica trebuie sa fi impozitele platite.
@danpopescu2011, unde se specifica conditionarea eliberarii certificatului de mostenitor de plata datoriilor la utilitati?
Din cate stiu, succesorii mostenesc inclusiv datoriile.
Daca persoana decedata are un credit asta nu inseamna ca mostenitorii trebuie sa achite creditul inainte de deschiderea succesiunii.
Notarii nu solicita dovada platii utilitatilor sau datoriilor la intretinere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Decembrie 2015 cyan, moderator
Probabil ca nu s-a inteles. Pentru 3 zile din luna decembrie platesc sumele calculate pentru salariile ingrijitoului, administratorului, pt lift, lumina pe scara deci toate celelalte sume care nu se refera la consumul individual? Apoi pe lunile in care nu locuieste nimeni trebuie sa platesc ceva sau dupa ce obtin certificatul de mostenitor voi plati sumele datorate de la deces pana la obtinerea certificatului?
Trebuie sa cer scuze dlui @danpopescu care a inteles cum trebuie intrebarea! Raspunsul este corect Platiti restantele ( daca sunt), pe decemvrie declarati 0 persoane si veti plati doar cheltuielile pe cota parre indiviza, mai putin cheltuielile repartizate pe nr de persoane.