acum vreo 2 luni am dat,la notariat, acea declaratie de acceptare a mostenirii(mama mea a decedat in 6 august 2015, si sunt singurul mostenitor).
Domnul notar mi-a spus sa fac succesiunea pana in august 2017.
Intrebare.are sau nu are dreptate verisoara mea care-mi spune ca nu pot sa fac succesiunea daca am datorii la intretinere(locuiesc la bloc).Si daca are dreptate...cate luni trebuie sa am restante...o luna, sau doua, trei luni etc.?
Eu am vreo 4 luni restante la intretinere.
Va multumesc.
Nu exista niciun impediment in raport de restantele la intretinere. Ceea ce cunoaste verisoare e legat de vanzarea apartamentului care nu va putea fi facuta fara adeverinta asociatiei, adeverinta care nu vi se elibereaza daca exista restante.
Va multumesc.
Pai, eu nu voi vinde acest apartament.Sunt legat sentimental de el.
As vrea sa intariti inca o data raspunsul dv.:
deci nu trebuie sa ma ingrijorez ,succesiunea(succesiunea nu vanzarea) o pot face chiar daca am cateva luni restante la intretinere?Si...conform carei legi...poate stiti(ca sa-i spun verisoara-mii).
Va multumesc mult.
Dezbateti masa succesorala a mamei nu a dumneavoastra. Datoriile dvoastra nu au nicio legatura cu succesiunea.
In schimb trebuie sa prezentati certificatul de atestare fiscala pentru apartamentul mamei si sa nu figureze cu datorii la impozit. Dupa deschiderea succesiunii va mai fi necesar un certificat fiscal de la ANAF pentru persoana fizica decedata a nu are datorii.
Nu se solicita adeverinta de la asociatie decat in cazul vanzarii, este vorba de legea 230/2007 a asociatiilor de proprietari.
Cand ati fost la notar nu v-a dat o lista cu documentele necesare ptr dezbaterea mostenirii?
Veti avea nevoie si de 2 martori care v-au cunoscut parintii, familia.
1.Mama nu a avut-nici eu nu am-datorii pe undeva.Impozitul e platit la zi.Banci nu am avut si nu am, si nici nu vreau sa ma imprumut la banci, sa devin robul lor, cum fac altii.Zero datorii la ANAF.Decat vreo 4 luni la intretinere ,pe care le platesc esalonat, pana revin la normal.
2. Nu mi-a dat, de la notariat, niciun document de care spuneti dv., mi-a dat-am platit o taxa de 300 lei-documentul ca am dat declaratia de acceptare a succesiunii...si ce mai scria in acest document...ca semneaza notarul cutare, ca...un limbaj de lemn....ca am platit taxa...
3.Martori am pe verisoara mea, presedintele asociatiei de proprietari si alte persoane.
E bine asa?
Va multumesc.